LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rang-ljestvice sveučilišta

U CWUR-ovo rangiranje svrstana 4 hrvatska sveučilišta; splitsko na još dvije ljestvice

Na CWUR-ovu rangiranju, kao i U-Multirank te WURI rangiranju našla su se i hrvatska sveučilišta.

Na CWUR-ovu rangiranju, kao i U-Multirank te WURI rangiranju našla su se i hrvatska sveučilišta.

Hrvatska sveučilišta mogu se pohvaliti svrstavanjem na nekoliko rang-ljestvica najboljih sveučilišta, pa su se tako riječko i zagrebačko sveučilište našli na QS World University Rankings ljestvici, dok je splitsko na CWUR-ovu rangiranju, u koje su svrstani i osječko, riječko i zagrebačko sveučilište, te U-MULTIRANK i WURI rangiranju.


CWUR – Centar za rangiranje svjetskih sveučilišta

Na ovome rangiranju, koje u obzir uzima kvalitetu obrazovanja i osposobljavanja studenata, prestiž članova fakulteta i kvalitetu njihova istraživanja bez oslanjanja na ankete i podneske sveučilišta, Sveučilište u Zagrebu među hrvatskim sveučilištima na najboljem je položaju – 517. mjesto. Sveučilište u Splitu našlo se na 763. mjestu, što je za devet mjesta više nego prije dvije godine. Sveučilište u Rijeci našlo se na 1515. mjestu, dok je osječko sveučilište na 1950. mjestu. Prva tri mjesta na ovoj ljestvici zauzimaju Harvard, Massachusetts Institute of Technology i Stanford.

– Hrvatska sveučilišta djeluju u teškom i kompleksnom okruženju jer Hrvatska za istraživanje i razvoj izdvaja samo 0,86% BDP-a, čime spada među najslabije zemlje u EU-u. Istovremeno, Njemačka za istraživanje i razvoj izdvaja 3,02% BDP-a, Austrija 3,16%, SAD 2,79%, a Južna Koreja čak 4,55% svoga BDP-a. Budući da su kvaliteta i financiranje povezani, niska ulaganja u istraživački rad zasigurno nepovoljno utječu i na pozicioniranje hrvatskih sveučilišta na globalnim rang-listama. Trenutni sustav financira temeljni znanstveni rad s otprilike 11 000 kuna po znanstveniku godišnje, što nije dovoljno da se objavi jedan znanstveni članak u otvorenom pristupu u prosječnom časopisu, a pogotovo nije adekvatno za financiranje znanstvenoga rada – stoji u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu.

U-Multirank

Ovu ljestvicu financira Europska komisija te pruža uvid u analizu postignuća za gotovo 1800 institucija visokog obrazovanja iz 92 zemlje, a ove godine u Hrvatskoj prednjači Sveučilište u Splitu. Od 748 EU-ovih visokoobrazovnih institucija obuhvaćenih rangiranjem Sveučilište u Splitu zauzelo je 335. mjesto, dok je  u svijetu na 803. mjestu

– U-Multirank vrednuje ne samo istraživanje nego i obrazovanje i učenje, prijenos znanja, međunarodnu orijentaciju i angažiranost sveučilišta u svom okruženju. Pa je naše sveučilište najbolje ocjene postiglo i u području znanosti i umjetnosti te međunarodne orijentiranosti – istaknuo je rektor Ljutić.

Prema toj ljestvici splitsko sveučilište dobilo je priznanje kao jedna od top 25 institucija u cijelom svijetu po broju znanstvenih radova u otvorenom pristupu.

WURI 

WURI rangiranje specifično je po tome što mjeri inovativnost sveučilišta u obrazovanju i znanosti. Riječ je o inicijativi hanzeatske lige sveučilišta, a ovom ljestvicom želi se istaknuti pristup sveučilišta i prilagodba potrebama zajednice. Rangiranje je podijeljeno u kategorije, pa tako u kategoriji Etičke vrijednosti i društvene odgovornosti Sveučilište u Splitu zauzima 15. mjesto, a na globalnoj razini zauzima 78. mjesto te je jedino hrvatsko sveučilište svrstano na tu rang-ljestvicu.
FOTO: PIXABAY