LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DRŽAVNA MATURA 2024.

Sutra se piše ispit iz psihologije, provjerite znate li odgovore na ova pitanja

Provjerite koliko ste uspješni i kako biste prošli na državnoj maturi iz psihologije.

Provjerite koliko ste uspješni i kako biste prošli na državnoj maturi iz psihologije.

U ovom, drugom tjednu državne mature, piše se i ispit iz psihologije. Maturanti koji se odluče pisati ovaj izborni predmet, to će obaviti u četvrtak, 13. lipnja s početkom u 9 sati, a za sami ispit imat će 90 minuta.

U nastavku vam donosimo pet pitanja s mature iz akademske godine 2021./2022., kako biste provjerili i svoje znanje uoči ovog ispita. Odgovore možete pronaći na kraju članka.
 

Gracijela šeta gradom po mraku te iz daljine uočava veliki žuti natpis trgovine koji bliješti na crnoj pozadini. Koje joj načelo perceptivne organizacije omogućuje razlikovati natpis od okoline?


A. načelo zatvaranja
B. načelo kontinuiteta
C. načelo figure i pozadine
D. načelo zajedničkoga kretanja


Koju komponentu u nastanku emocionalne reakcije predstavlja procjena vlastite ugroženosti u situaciji kada kolega zajednički rad predstavi kao svoje autorsko djelo?


A. tjelesnu reakciju
B. izražajnu reakciju
C. emocionalni doživljaj
D. kognitivnu interpretaciju

Savjeti za maturante: kako prije odlaska na fakultet imati najbolje ljeto ikad



Osoba koja smatra da su svi adolescenti razmaženi i arogantni zamjećuje samo ponašanja adolescenata koja potvrđuju to uvjerenje, a zanemaruje ponašanja koja su suprotna. Kako se naziva opisana pojava?


A. diskriminacija
B. efekt promatrača
C. kognitivna disonanca

Sutra se piše matura iz kemije? Provjerite svoje znanje!


D. selektivnost percepcije


U romanu Ponos i predrasude gospodinu Darcyju sviđa se Elizabeth Bennet, no odbija ga njezino podrijetlo jer smatra njezinu obitelj priprostom. Koji sukob motiva doživljava gospodin Darcy?


Traži se kratki odgovor (riječ ili jednostavna rečenica)


Na tjednome sastanku u tvrtci obvezno je nošenje odijela. Koju je odrednicu grupe prekršio zaposlenik koji je na sastanak došao sportski odjeven?
 

Traži se kratki odgovor (riječ ili jednostavna rečenica)


Odgovori: 1C, 2D, 3D, 4-konflikt (sukob) istovremenoga privlačenja i odbijanja, 5-norme, grupne norme. Rješenja ovih pitanja (6, 11, 26, 31, 37) kao i ostala pitanja s mature možete pronaći i poveznici

FOTO: CANVA PRO/INKDROP, ILUSTRACIJA