LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očitovanje Studentskog zbor studentima

Studentski zbor odgovorio nezadovoljnim studentima

Žalosti nas vidjeti plakate izlijepljene po studentskim domovima s natpisima „SC + SZ“ i „SC=SZ“ te komentare pojedinaca na društvenim mrežama kako smo kupljeni od strane Studentskog centra. Studentski se zbor u posljednja dva mjeseca u potpunosti posvetio ovakvom načinu borbe za studentski standard i u niti jednom trenutku nije okrenuo leđa studentima.

Žalosti nas vidjeti plakate izlijepljene po studentskim domovima s natpisima „SC + SZ“ i „SC=SZ“ te komentare pojedinaca na društvenim mrežama kako smo kupljeni od strane Studentskog centra. Studentski se zbor u posljednja dva mjeseca u potpunosti posvetio ovakvom načinu borbe za studentski standard i u niti jednom trenutku nije okrenuo leđa studentima.

Tihi prosvjed konačno je završio. Cijene studentskog smještaja u Zagrebu su spuštene zahvaljujući jedinstvu studenata koji su odlučili uskratiti Studentski centar za stanarine, dok ovi ne spuste cijene smještaja.

Nakon svega, još se uvijek mogu čuti negodovanja studenata, pretežno stanara Studentskog doma Stjepan Radić, u kojem su obnovljeni paviljoni pojeftinili za samo 25 kuna. Riječ je o sedam paviljona u studentskog doma na Savi, u kojima živi većina stanara toga doma. 

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu primio je dosta kritika zbog takvog ishoda situacije, a optužili ih je čak da su potkupljeni od strane Studentskog centra. Studenti su im prigovorili i zbog netransparentnosti. Zbor je na svojim stranicama iznio Očitovanje studentima u vezi s njihovim nezadovoljstvom, koje možete pročitati u nastavku: 

Drage kolegice i kolege,

obraćamo vam se ovim putem zbog mnogih upita koje smo primili/vidjeli tijekom jučerašnjeg dana oko nove korekcije cijena smještaja u studentskim domovima u Zagrebu. Jasno nam je da postoje određene informacije koje nismo dovoljno dobro objasnili.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u protekla je dva mjeseca tražio transparentni model formiranja cijena studentskog smještaja, model formiran na jasno vidljivim parametrima i zasnovan na financijskim izvješćima te projekcijama troškova za kalendarsku godinu 2016.

Cijelo smo vrijeme inzistirali na vraćanju cijena neobnovljenog smještaja na stanje iz 2015. godine, a u tom smo naumu i uspjeli, uz potporu ministra prof.dr.sc. Predraga Šustara.

Uzimajući u obzir povećanje subvencije smještaja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz 2015. godine sa 105 kuna na 200 kuna, godišnje gubitke djelatnosti smještaja u prethodnim godinama, uštedu troška energije koja bi trebala uslijediti zbog rekonstrukcije od 4 milijuna kuna, racionaliziranog poslovanja u sektoru smještaja i očekivane uštede u iznosu od oko 2 milijuna kuna godišnje na kojima je Studentski zbor inzistirao, kao i troška amortizacije od 15 milijuna kuna godišnje formirane su cijene novoobnovljenog smještaja. Direktive Europske Unije iziskivale su od predstavnika Studentskog centra da projekt obnove uvjetuje samoodrživost, a to je potkrijepljeno i izjavom rektora prof.dr.sc. Damira Borasa o fiskalnoj odgovornosti.

Studentski centar obvezao se na godišnje ulaganje u iznosu od 15 milijuna kuna ISKLJUČIVO u studentski smještaj, što će uz održavanje sadašnjeg stanja u obnovljenom smještaju na višu razinu podići i ostale smještajne jedinice. Jednostavno rečeno – viša cijena smještaja koju ćete vi platiti neće ići u ničiji džep, već će se iz godine u godinu ulagati u obnovu i održavanje kako bi svima nama, ali i generacijama koje dolaze poslije nas, bilo bolje. Upravo je to razlog zbog kojeg su studentski predstavnici pristali na povećanje cijena studentskog smještaja – u budućnosti će se na godišnjoj razini ulagati 15 milijuna kuna u studentski smještaj, a što do sada nije bio slučaj. O načinu ulaganja odlučivat će Povjerenstvo za amortizaciju kojeg će imenovati rektor, a u kojem će studenti imati svog predstavnika. Smatramo, a vjerujemo da ćete se složiti svi vi koji boravite u domovima (koji nisu obnavljeni), kako još uvijek ima prostora za ulaganje (renoviranje dvorana, renoviranje menzi, izgradnja sportskih kapaciteta, izgradnja biciklarna, izgradnja studentskih prostorija za druženje, opremanje studentskih učionica računalnom opremom, renoviranje postojećih sportskih objekata te svega ostaloga sto će Povjerenstvu biti predloženo od strane svih studenata).

Neki od vaših upita odnosili su se i na tajnost dokumentacije koju nam je davao Studentski centar. Cijelo smo vas vrijeme pravovremeno obavještavali o situaciji u pregovorima sa Studentskim centrom, a sva financijska dokumentacija dostupna je u prostorijama Studentskog zbora i tko god želi uvid u nju mora samo doći i zatražiti uvid u istu.

Žalosti nas vidjeti plakate izlijepljene po studentskim domovima s natpisima „SC + SZ“ i „SC=SZ“ te komentare pojedinaca na društvenim mrežama kako smo kupljeni od strane Studentskog centra. Studentski se zbor u posljednja dva mjeseca u potpunosti posvetio ovakvom načinu borbe za studentski standard i u niti jednom trenutku nije okrenuo leđa studentima. Do samog kraja se ustrajalo na zahtjevima studenata. Zbog očite nespretnosti našeg zadnjeg očitovanja prema vama i neupućenosti mnogih studenata (za što smo dijelom i mi krivi) te mnogih pitanja koja nam postavljate pozivamo vas da dođete u prostorije Studentskog zbora u Savskoj 25 svakim radnim danom između 10:00 i 16:00 i iznesete prijedloge o budućim planovima, kritike i pohvale za rad studentskih predstavnika.

Također, ovim putem pozivamo sve „frakcije“ unutar Studentskog centra da iz svojih međusobnih razračunavanja izostave studente i studentske predstavnike!

Studentski predstavnici nastavit će borbu za transparentno poslovanje Studentskog centra u svim sektorima, a što će rezultirati povećanjem studentskog standarda.

Studentski zbor uvijek je bio i biti će glas studenata!