Studentski prosvjed uspio

Cijene neobnovljenih paviljona vraćaju se na staro!

SCZG izvana

Cijene paviljona koji nisu obnovljeni tijekom velike rekonstrukcije tako će se vratiti na staro, dok će smještaj u studentskim domovima na Savi i Cvjetnome ostati malo skuplji.

Na današnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta i Studentskog centra, predstavnici Studentskog zbora uspjeli su postići dogovor o sniženju cijena studentskog smještaja koje su početkom godine bitno povećane.

Cijene paviljona koji nisu obnovljeni tijekom velike rekonstrukcije tako će se vratiti na staro, dok će smještaj u studentskim domovima na Savi i Cvjetnome ostati malo skuplji. 

Foto: Screenshot

Nakon objave novog cjenika studentskog smještaja, studenti su se udružili u tihom prosvjedu tijekom kojeg Studentskom centru nisu plaćali preskupe stanarine. Nakon mjesec dana prosvjeda, prijedloge Studentskog zbora o snižavanju cijena studentskog smještaja Studentski je centar proslijedio na odluku novom ministru znanosti obrazovanja i sporta Predragu Šustaru.

– Ovim putem Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, zajedno sa domskim odborima, želi izraziti zahvalnost svim studentima uključenima u prosvjed zbog uloženog truda, povjerenja i strpljenja, a ponajviše ministru Predragu Šustaru na pokazanoj spremnosti za rad i rješavanje problema u vezi sa studentskim standardom u najkraćemu mogućem roku. – stoji u objavi Studentskog zbora.

Cijelu objavu o današnjem sastanku možete pročitati u nastavku:

Povjerenstvo za izradu prijedloga cijena studentskog smještaja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, koje čine predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, dana 11. veljače 2016. godine u 13:00 održali su sastanak u vezi s problematikom cijena studentskog smještaja. Nakon analize podataka koje su iznijeli predstavnici Studentskog centra i studenata, iznesenih stavova svih predstavnika i rasprave o cijenama smještaja, radi sprječavanja gubitaka djelatnosti smještaja u sljedećem razdoblju, usuglasili su se oko sljedećih zaključaka:

1. Uzimajući u obzir povećanje subvencije smještaja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz 2015. godine, godišnje gubitke djelatnosti smještaja u prethodnim godinama, uštedu troška energije (koja bi trebala uslijediti zbog rekonstrukcije), kao i troška amortizacije od 15 milijuna kuna koje će Studentski centar ulagati u studentski smještaj na godišnjoj razini, uslijed rekonstrukcije prihod od studentske participacije u djelatnosti smještaja trebao bi biti povećan za ukupno 10 milijuna kuna.

2. Cijene studentske participacije u domovima koji nisu bili obuhvaćeni rekonstrukcijom trebale bi ostati iste kao i u 2015. godini.

3. Studentski se centar obvezuje na to da će racionalizacijom troškova postići uštede u iznosu od 1,7 milijuna kuna.

4. Uzevši u obzir točku 1. i točku 3., povećanje participacije studenata trebalo bi na godišnjoj razini iznositi 8,3 milijuna kuna.

5. U skladu s gore navedenim točkama i podacima koje su iznijeli predstavnici Studentskog centra i studenata, Povjerenstvo predlaže sljedeće cijene smještaja.

6. Povjerenstvo predlaže napraviti prvu evaluaciju opravdanosti cijena smještaja u odnosu na održivost poslovanja djelatnosti smještaja nakon 6 mjeseci, a potom i nakon godinu dana.

7. Povjerenstvo predlaže ministru da se razmotri opravdanost studentskih participacija u studentskom smještaja na razini Republike Hrvatske.

8. S obzirom na to da je izračun povećanja od 10 milijuna kuna izračunat na bazi studentske participacije po predloženim cijenama za cijelu godinu, Povjerenstvo predlaže da se kod izdavanja sljedećih računa uzme u obzir razlika koju su studenti platili u odnosu na prethodne cijene smještaja.

Ovaj prijedlog Povjerenstva biti će upućen Sanacijskom vijeću Studentskog centra koje će odluku dati ministru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Predragu Šustaru na suglasnost, koji su naznačili da će potvrditi odluke koje je donijelo Povjerenstvo.

Ovim putem Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, zajedno sa domskim odborima, želi izraziti zahvalnost svim studentima uključenima u prosvjed zbog uloženog truda, povjerenja i strpljenja, a ponajviše ministru Predragu Šustaru na pokazanoj spremnosti za rad i rješavanje problema u vezi sa studentskim standardom u najkraćemu mogućem roku.

Komentari na članak

Vezani članci

Snickers

Nastavak kampanje u Australiji

Cijena čokoladica Snickers ovisit će o raspoloženju potrošača

Ako su kupci loše volje, manje će platiti omiljene čokoladice.

Sveučilište u Zagrebu

Senat Sveučilišta odlučio

Ljetni rok se u sljedećoj akademskoj godini održava u dva dijela!

Zbog održavanja Europskih sveučilišnih igara, između 12. i 25. srpnja, kada Zagreb i Rijeka dijele domaćinstvo za 5000 studenata iz 45 europskih zemalja i 250 raznovrsnih sveučilišta, Sveučilište želi na vrijeme pripremiti domove za smještaj stranih studenata.

Štrajk u školama

Bez dogovora

Štrajk u školama se nastavlja

Štrajk prosvjetara nastavlja se nakon što su predstavnici sindikata odbili Vladino Pismo namjere. Prosvjetari i dalje traže povećanje plaća zaposlenima u obrazovanju i znanosti za 4 posto.

Prosvjed MZOS gotov

Postignut dogovor

Gotov prosvjed stipendista, Šustar prihvatio sve uvjete

– Dogovorili smo sve izmjene s ministrom i on je prihvatio naše zahtjeve. Prospavale smo pet noći na betonu i nije bilo baš ugodno. Kiša nas je smočila i po nekoliko puta, ali uspjele smo sve to osušiti i izdržati.

Koncert

Koncerti u Studentskom centru

Zaokružen lineup 6. Sveučilišne brucošijade; ni ova neće proći bez sastava koji studenti obožavaju!

– Premda sam sad već na diplomskom studiju, ni ovu Brucošijadu zasigurno neću propustiti. A Kuzma & Shaka Zulu dodatno me zovu – znala sam da ni ovo izdanje neće proći bez njih, pa postali su zaštitno lice događaja. – istaknula je studentica Josipa.