LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poticanje studenata na istraživački rad

Studentska ljetna škola Hrvatskog psihološkog društva i ove godine u Zagrebu

Ove će se godine istraživački timovi na Studentskoj ljetnoj školi Hrvatskog psihološkog društva baviti izazovima suvremenog života iz perspektive mladih.

Ove će se godine istraživački timovi na Studentskoj ljetnoj školi Hrvatskog psihološkog društva baviti izazovima suvremenog života iz perspektive mladih.

I ovog ljeta od 12. do 16. srpnja održava se Studentska ljetna škola Hrvatskog psihološkog društva. Kako ističu organizatori, to je petodnevni događaj u kojem sudjeluju studenti i stručnjaci u području psihologije.

Ove godine Studentska ljetna škola HPD-a organizira se po četvrti put, a krovna tema su Izazovi suvremenog života: perspektiva mladih. Cilj je projekta, navode organizatori, povezivanje studenata svih studija psihologije u Republici Hrvatskoj, razvijanje novih vještina i znanja te poticanje uključivanja studenata u znanstveno-istraživački rad.

Iz Studentske sekcije Hrvatskog psihološkog društva objašnjavaju kako studenti nekoliko mjeseci prije ljetne škole započinju svoj istraživački rad

– Nekoliko mjeseci prije ljetne škole studenti se udružuju u istraživačke timove formirane na temelju njihovih interesa te pod vodstvom iskusnih mentora, doktora znanosti u području psihologije, osmišljavaju nacrte svojih istraživanja. Na samoj ljetnoj školi, koja će se ove godine održati u Zagrebu od 12. do 16. srpnja studenti slušaju predavanja, dovršavaju svoje istraživačke nacrte te sudjeluju u radionicama i društvenim aktivnostima kojima je cilj međusobno ojačati odnose među sudionicima. Nakon ljetne škole sudionici provode svoja istraživanja, točnije, prikupljaju i analiziraju podatke. Nalaze istraživanja će kasnije prijaviti za izlaganje na Godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa (GKHP), najvećoj konferenciji psihologa u Hrvatskoj, ali i u međunarodni časopis JEPS (Časopis europskih studenata psihologije) koji izdaje EFPSA (Europski savez udruga studenata psihologije). Kroz prijavu svojih radova studenti će proći kroz iskustvo istraživačke recenzije i dobiti opsežne povratne informacije na svoj rad kako bi mogli rasti i razvijati se na svom znanstvenom putu – stoji u priopćenju.

Istraživački timovi koji ove godine sudjeluju u ljetnoj školi bavit će se važnim i aktualnim temama poput digitalnog posramljivanja, očuvanja mentalnog zdravlja, zapošljavanja i iseljavanja, problematičnog korištenja društvenih mreža, korištenja humora kao sredstva suočavanja sa stresom i odnosa između osobina ličnosti i izazova u akademskom svijetu. 

Rezultati istraživanja pružit će važne smjernice za rad stručnjaka za mentalno zdravlje u praksi, a na taj će se način posredno pomoći brojnim mladima da se nose s izazovima burne svakodnevice, poručuju organizatori. Rad Studentske ljetne škole HPD-a moguće je pratiti na njihovom Facebook i Instagram profilu. 
FOTO: PIXABAY