LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi diskriminatorni slučaj

Studentica u Splitu izbačena iz stana – jer boluje od epilepsije

Noćna mora studentice Pravnog fakulteta u Splitu počinje kada dobiva epileptički napadaj zbog kojeg je vlasnik stana odlučuje izbaciti.

Noćna mora studentice Pravnog fakulteta u Splitu počinje kada dobiva epileptički napadaj zbog kojeg je vlasnik stana odlučuje izbaciti.

Ela Miličević, 23-godišnja djevojka iz Vrgorca koja studira na Pravnom fakultetu u Splitu, doživjela je najgori scenarij koji se može dogoditi studentu koji je u potrazi za novim smještajem. Priča počinje tako što se morala iseliti iz Studentskog doma na kampusu pa je krenula u ionako već tešku potragu za stanovima, prouzrokovanu činjenicom da je Split turistički grad i da je stanodavcima isplativije iznajmljivati turistima.  

Na koncu je uspjela pronaći stan od 100 kvadrata na Sućidru, bez traženog pologa, s još tri cimerice. Sve je bilo potvrđeno ugovorom o podstanarstvu između najmoprimca i najmodavca u kojem stoji da djevojke plaćaju stanarinu kad im sjednu studentske plaće, kako prenosi Slobodna Dalmacija. Noćna mora započinje jedne večeri kad dobiva epileptički napadaj, a cimerica poziva hitnu pomoć kako bi joj dala terapiju. Ela se, naime, već 7 godina liječi od epilepsije u zagrebačkom KBC-u u Centru za epilepsiju. Iako je u srednjoj školi bila izložena vršnjačkom nerazumijevanju zbog svoje bolesti, nikad, tvrdi, nije doživjela ovakvo nepoštovanje privatnosti i ljudskosti.

Dan nakon napada vraćajući se s posla nailazi na zaključan stan i nemogućnost dolaženja do svojih stvari. Naziva svoju odvjetnicu koja joj sugerira zvanje policije. U međuvremenu dobiva dva nova epileptička napadaja, a bračni par koji joj je izdao stan ne želi joj dati ni čašu vode, kako tvrdi, s naglaskom da žena vlasnika stana ne želi da joj hitna opet dolazi u stan.

Vlasnik Elu proziva muljatoricom koja izmišlja svoju bolest jer je on utvrdio kako u splitskoj bolnici ne postoji njen slučaj, a osim nje na ulici ostaju i njene 3 cimerice, piše Slobodna Dalmacija.

Ova priča dokazuje kako je današnje društvo još veoma diskriminatorno i kako nimalo ne pomaže širenju različitosti i pomaganju širenja svijesti o bolestima koje su dio naše svakodnevice. Dotična studentica trenutno boravi kod obiteljskih prijatelja na Pujankama i u potrazi je za novim stanom

FOTO: ZVONIMIR MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR