LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Početak akademske godine

Studenti upis u svaku akademsku godinu plaćaju, a ne znaju zašto; evo što pojedini fakulteti naplaćuju

Studenti plaćaju svaki upis u novu akademsku godinu, a pričaju nam da ne znaju u koje svrhe odlazi taj novac. Predstavnici pojedinih fakulteta otkrili su nam što oni rade s pojedinačnim iznosima koji sežu od 40-ak do 300-tinjak kuna.

Studenti plaćaju svaki upis u novu akademsku godinu, a pričaju nam da ne znaju u koje svrhe odlazi taj novac. Predstavnici pojedinih fakulteta otkrili su nam što oni rade s pojedinačnim iznosima koji sežu od 40-ak do 300-tinjak kuna.

Počinje akademska godina pa tako i trošak za studente. Cijena upisa u višu akademsku godinu doseže 300 kuna, a da studenti često i ne znaju za što izdvajaju novac. 

Studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu plaćaju svaki upis u akademsku godinu 300 kuna, a objašnjenja nigdje pa čak ni u ugovoru koji svake godine potpisuju. Na naš upit zašto svake godine upisnina toliko iznosi i za što su troškovi te planira li se prihod od tih upisnina upotrijebiti za unaprjeđivanje fakulteta, odgovor nismo dobili. Nije on jedini koji ne odgovara, na isti upit odgovor nismo dobili ni od Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao ni Pravnog fakulteta u Osijeku. 

Dekan Agronomskog fakulteta, Zoran Grgić, objašnjava kako u troškove upisnine za njihov fakultet ulazi osiguranje studenata, studentska iskaznica i USB stick od 8 GB s informacijama i obrascima koji su potrebni za studij. Kolegice i kolege pri upisu su informirani o troškovima upisa, nadodaje te otkriva kako se zarada od upisnina koristi za poboljšanje fakulteta.

– Svi troškovi upisnine se raspodjeljuju prema Pravilniku o korištenju vlastitih prihoda. Tako su od upisnine oko 40% troškova materijalni troškovi, 20% se koristi za unaprjeđenje rada studentske referade, a 40% za unaprjeđenje rada studentskih udruga i studenata u izvan nastavnim aktivnostima. – istaknuo je Grgić.

Baš poput Agronomskog, i na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF) upisnina pokriva troškove osiguranja, administracije, studentskih izvannastavnih aktivnosti te financiranje natjecanja Tehnogolijada. Sve to za 250 kuna. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu studenti plaćaju 300 kuna za troškove korištenja knjižničnog fonda, osiguranja i troškova za studentske iskaznice. 

Studenti ravnodušni

Studentica novinarstva kaže kako joj cijena nije problem, već je problem što se ne zna za što se plaća. Slaže se s njom student Pravnog fakulteta u Zagrebu koji tvrdi da se tu ne može puno učiniti. Također cijena nije problem ni studentici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ali joj je problem što se naplaćuju ECTS bodovi. Studentica s PBF-a priznaje kako im nitko ništa ne govori osim da moraju platiti 250 kuna.  

Najjeftinija cijena upisa za koju smo uspjeli doznati jest ona na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, a iznosi svega 40 kuna i to za pokrivanje osiguranja studenata.

FOTO: ANDREJ SOLDO / STUDENTSKI.HR