LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske financije

Kreativni načini za uštedu novca kao student

U svakodnevnom studentskom životu, gdje se suočavamo s brojnim troškovima kao što su školarina, knjige, stanovanje i zabava, efikasno upravljanje financijama često predstavlja izazov.

U svakodnevnom studentskom životu, gdje se suočavamo s brojnim troškovima kao što su školarina, knjige, stanovanje i zabava, efikasno upravljanje financijama često predstavlja izazov.

Biti student može biti financijski izazovan period, ali uz nekoliko kreativnih strategija, možete efikasno upravljati svojim financijama i uštedjeti novac. Donosimo nekoliko savjeta o tome kako maksimalno iskoristiti svoj studentski budžet.
 

1. Planiranje unaprijed

Napravite proračun koji obuhvaća sve mjesečne troškove poput stanarine, hrane, režija i ostalih troškova. Planirajte unaprijed i razmislite o strategijama za smanjenje nepotrebnih troškova.


2. Pametna kupnja

Pratite popuste, posebne ponude i rasprodaje pri kupovini osnovnih namirnica poput hrane, toaletnih i kućanskih potrepština. Koristite kupone i aplikacije za pronalaženje najboljih cijena.

 

3. Podjela troškova

Podijelite troškove s cimerima ili prijateljima. To može uključivati dijeljenje troškova za stanarinu, režije, hranu ili čak pretplate na streaming-usluge.

 

Kako pronaći dobar sezonski posao?


4. Iskoristite studentske popuste

Mnoge trgovine, restorani i druga mjesta nude posebne popuste za studente. Provjerite koji su popusti dostupni u vašem gradu i iskoristite ih kad god je to moguće. Potražite „studentske knjižice” ili letke s popustima na svojim fakultetima ili u studentskim centrima i maksimalno smanjite opterećenje na potrošnju.

 

5. Ne idite u kupovinu namirnica gladni

Ako odlučite otići u trgovinu na prazan želudac, prije nego što to i shvatite, potrošit ćete previše novca na proizvode koje inače ne biste kupili.

 

6. Pronalaženje jeftinih ili besplatnih aktivnosti

Umjesto skupih noćnih izlazaka istražite jeftine ili besplatne aktivnosti poput šetnje u prirodi, piknika u parku, volontiranja ili sudjelovanja u besplatnim kulturnim događajima.

 

7. Prodaja ili razmjena nepotrebnih stvari

Prođite kroz svoje stvari i prodajte ili razmijenite ono što vam više nije potrebno. To može uključivati odjeću, knjige, elektroniku ili druge predmete kojima se više ne koristite. Osim što ćete osloboditi vrijedan prostor, iznenadit će vas i deblji novčanik.
 

Što napraviti kad upišeš krivi IBAN ili poziv na broj kod plaćanja?


8. Planirajte dugoročno

Razmislite o dugoročnim financijskim ciljevima i izradite plan kako biste ih postigli. To može uključivati štednju za putovanja, plaćanje studentskih kredita ili ulaganje u budućnost.


Ako slijedite neki od ovih načina uštede novca, sigurno ćete bolje upravljati svojim financijama kao student i osigurati financijsku stabilnost tijekom vašeg studentskog puta.

FOTO: PEXELS