LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gdje idu divlje životinje?

Studenti šumarstva istražuju o divljim životinjama u PP Medvednica

Širenje populacije divljači pokazalo je da i one, poput ljudi, u potrazi za boljim životom, sele u urbani prostor Grada Zagreba. Ima li tamo mjesta za njih i ljude?

Širenje populacije divljači pokazalo je da i one, poput ljudi, u potrazi za boljim životom, sele u urbani prostor Grada Zagreba. Ima li tamo mjesta za njih i ljude?

U posljednjih nekoliko desetljeća primjetan je problem u području gospodarenja divljim životinjama. Naime, uslijed urbanizacije područja zadire se u njihova prirodna staništa te se povlači pitanje, a kamo da one idu? U zadnjih nekoliko godina utvrđeno je da i one, poput ljudi, u potrazi za boljim životom, sele u urbana područja Grada Zagreba.
 

A što s divljim životinjama?


Studenti šumarstva započeli su projekt pod nazivom Monitoring urbanih populacija divljači u Parku prirode Medvednica s posebnim naglaskom na parnoprstaše, divlju svinju (Sus scrofa L.) i običnu srnu (Capreolus capreolus L.). Pokušat će pronaći odgovor na pitanje: Kako gospodariti divljim životinjama u takvim područjima i koji su krajnji ciljevi gospodarenja u urbanim sredinama?.
 

Ovim istraživanjem želi se dokazati nekoliko pretpostavki u vezi s prisutnošću divljači u naseljima, kao što je intenzitet i aktivnost divljači u naseljenim područjima. Do sada je nepoznato u kojoj mjeri antropogeni pritisak na području Parka prirode Medvednica utječe na populaciju divljači koja obitava u urbanim sredinama. – stoji u objavi fakulteta.

 

Cilj rada


Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta jest utvrditi razloge obitavanja navedenih populacija u određenim područjima koristeći se različitim obrascima ponašanja. 
Projekt vodi Ivan Juraj Čehulić, znanstvena savjetodavna voditeljica je dr. sc. Linda Bjedov, a suradnici na projektu su Karlo Bukal, Luka Hodak, Vid Šarić, Denis Tomić