LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Studenti peticijom traže konačno donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova

Studenti se zapošljavaju na temelju zastarjelog Pravilnika koji broja područja studentskog rada nejasno definira, stoga traže žurno stavljanje točke na i ovome problemu kako bi ih se napokon zaštitilo. 

Studenti se zapošljavaju na temelju zastarjelog Pravilnika koji broja područja studentskog rada nejasno definira, stoga traže žurno stavljanje točke na i ovome problemu kako bi ih se napokon zaštitilo. 

Budući da rad na donošenju novog Zakona o obavljanju studentskih poslova traje već više od 18 mjeseci, opravdano nestrpljivi studenti odlučili su ubrzati njegovo donošenje pokretanjem peticije. Zahtijevaju da se izglasa do 1. listopada 2018. godine kako bi i izvanredni studenti mogli raditi posredstvom studentskih servisa s početkom nove akademske godine, što je tek jedan od noviteta koji prijedlog Zakona donosi.

Dolazi kraj neisplatama studentskih plaća, studentski centri preuzimaju odgovornost

Studenti se, upozoravaju pokretači peticije, zapošljavaju i rade na temelju zastarjelog Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovnih studenata koji je na snazi od davne 1996. godine, a koji brojna područja studentskog rada nejasno definira ili pak ne definira uopće. Već se sa zaštitom studenata dovoljno odugovlačilo, stoga se traži žurno stavljanje točke na i ovome problemu.

Podsjetimo, još je 2. veljače 2017. godine Vlada donijela Odluku o osnivanju Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona, a tek je 30. svibnja 2018. Prijedlog upućen u saborsku proceduru. S početkom lipnja završeno je 1. čitanje Prijedloga. Ovom dinamikom, strahuju studenti, Zakon ne može stupiti na snagu prije 2019. godine, stoga traže od kolega da svojim potpisom zajedno apeliraju na nadležne institucije da žurno nastave s procesom donošenja.

Što bi još zakon trebao donijeti kad napokon stupi na snagu, provjerite na poveznici:

Zbor zatražio satnicu od 18 kuna, pravo obavljanja studentskih poslova dijelu izvanrednih studenata, digitalizaciju, transparentnost i maksimalnu zaštitu studenata

 

FOTO: PIXABAY