LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova

Dolazi kraj neisplatama studentskih plaća, studentski centri preuzimaju odgovornost

Uz propisanu minimalnu satnicu i rad izvanrednih studenata, prijedlog Zakona donosi i druge velike promjene – npr. studentski centri morat će isplatiti studentima zarađeni novac iz svojih sredstava ako to poslodavac ne učini.

Uz propisanu minimalnu satnicu i rad izvanrednih studenata, prijedlog Zakona donosi i druge velike promjene – npr. studentski centri morat će isplatiti studentima zarađeni novac iz svojih sredstava ako to poslodavac ne učini.

U javno je savjetovanje pušten novi Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova. Netom nakon objave naišao je na odobravanje brojnih studenata, posebice kada je riječ o propisanoj minimalnoj satnici vezanoj uz minimalnu bruto plaću u Republici Hrvatskoj i rad izvanrednih studenata preko student servisa. No, on ide i dalje od toga u svrhu potpune zaštite studenta. 

Za razliku od Pravilnika koji je trenutno na snazi, prijedlog novog Zakona podrazumijeva organizirane i kontrolirane procedure prilikom obavljanja studentskog posla, potom i isplaćivanja zarađenog novca te, na koncu, oštrije sankcije za nepoštivanje istih. Vidljivi su ciljevi uspostave jasnih okvira odgovornosti studentskih centara, poslodavaca, studenata i nadležnih tijela te povećanje transparentnosti upravljanja prihodima stečenim od studentskog rada.  

Posrednici će tako morati upozoravati i zaštititi studente od nesavjesnih poslodavaca te ih zastupati u slučaju nezgode i kršenja njihovih prava. Pred poslodavcima će se pak, ako se zakon usvoji, nalaziti točni rokovi za izvršavanje uplate. Ugovorna se obveza više neće definirati na kraju obavljenog posla, već na samom početku, što je, čini se, izvrsna odredba za smanjivanje mogućnosti zloupotrebe. Ono što posebno plijeni pozornost jest ideja koja nalaže da će SC morati isplatiti studentima zarađeni novac iz svojih sredstava ako to poslodavac ne učini. 

U prijedlogu dodatno stoji da student mora dobiti potvrdu poslodavca o tome koje je poslove obavljao i koliko dugo, naknada za obavljeni posao mora se isplatiti 15 dana nakon njegova obavljanja. Nadalje, on ima pravo na uvećanu satnicu za rad nedjeljom, blagdanima i u noćnim smjenama, a propisano je i pravo na naknadu za topli obrok, putne troškove, pauzu ako radi 6 sati i sl.

U Nacrtu je vidljiv i fokus na modernizaciji procesa obavljanja studentskih poslova, odnosno na njegovoj digitalizaciji, što napokon otvara mogućnost izdavanja elektronskih ugovora, elektronske obnove članstva, a i pokazuje da je njegova izrada, osim predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, studentskih centara, sindikata i poslodavaca, uključila učenike i studente, dobro upoznate sa studentskim problemima i studentskim potrebama.

I vi se možete uključiti s komentarima u javnu raspravu dostupnu na poveznici.

FOTO: STUDENTSKI CENTAR U ZAGREBU