LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Crospirit

Studenti organiziraju međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova: evo kako sudjelovati

Već petu godinu zaredom održava se Međunarodno ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu, u organizaciji Gospodarskog lista i studenata.

Već petu godinu zaredom održava se Međunarodno ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu, u organizaciji Gospodarskog lista i studenata.

Međunarodno ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu održava se od 2019. godine u organizaciji Gospodarskog lista u suradnji  s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Ove godine, povodom petog, jubilarnog ocjenjivanja, taj događaj dobiva i novo ime – Crospirit.

Prijave na Crospirit održavaju se online, a možete im pristupiti ovdje. Možete sudjelovati i u natjecanju za najbolji dizajn, a uzorke je potrebno dostaviti od 1. do 15. rujna 2023. godine. Proglašenje pobjednika održat će se u okviru ZGRAPPA međunarodnog festivala rakija, likera i ostalih spirita, koji se održava 13. i 14. listopada 2023. godine u Boćarskom domu u Zagrebu za koji će nagrađeni dobiti jednu (1) besplatnu ulaznicu kako bi mogli prisustovati dodjeli.

Uz medijsku promociju proizvođača, glavni cilj te manifestacije ukazati je na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora, naglašavaju iz Crospirita. Smatraju da potrošnju rakije ugrožavaju i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića.

Danas se na tržištu mogu pronaći rakije i likeri od skoro svih voćnih vrsta. Osim povećanja različitosti, povećava se i tehničko/tehnološka razina proizvodnje, no i dalje veliki problem predstavlja promocija rakija koja se ne može javno reklamirati, a i kupnja i konzumacija su restriktivni. Rakije, likeri i ginovi se zato mogu promovirati organiziranjem natjecanja proizvođača gdje se rakije ne samo približavaju kupcima nego je natjecanje oblik usvajanja novih znanja i podizanje kakvoće vlastitih proizvoda.


Ocjenjivačku komisiju čine priznati hrvatski i međunarodni ocjenjivači, zbog čega je ta manifestacija sve popularnija iz godine u godinu. Prepoznali su to i sami proizvođači, pa se iz godine u godinu može vidjeti sve veći broj prijavljenih proizvođača i uzoraka.

FOTO: PIXABAY