LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja Norveške i Hrvatske

Studenti iz Norveške uče kako se uzgajaju ribe u Zadru

Norveški studenti učili su kako se uzgajaju nove vrste ribe: hame, gofa i zubatac.

Norveški studenti učili su kako se uzgajaju nove vrste ribe: hame, gofa i zubatac.

Norveški studenti prošli su tjedan posjetili Sveučilište u Zadru u sklopu projekta COADVANCe. Učili su kako se uzgajaju ribe, kako izgledaju proizvodni pogoni te koja su nova tehnološka rješenja u segmentu uzgoja ribe, piše Zadarski portal.

Sa sektorom akvakulture u Hrvatskoj upoznali su se studenti, ali i profesori UiT-a The Arctic University of Norway. Posjet u sklopu projekta COoperation for the ADVancement of Aquaculturein Norway and Croatia za cilj ima jačanje suradnje između Hrvatske i Norveške u vezi s održivim rastom akvakulture.
 


VEZANO: Dan grada Zadra obilježit će se i na zadarskom sveučilištu


 

Norveški studenti pokazali veliki interes za proces uzgoja ribe


Posjet je ispunio sva očekivanja gostiju iz Norveške, ali i Sveučilišta u Zadru.
 

„Ovakvi posjeti omogućavaju duboko razumijevanje hrvatskog sektora akvakulture, promicanje dijaloga i razmjenu znanja između norveških i hrvatskih sudionika, te otvaraju mogućnosti za buduće suradnje i partnerstva“, naglašavaju iz zadarskog sveučilišta.


Norveški gosti posjetili su uzgajalište kalifornijske pastrve na izvoru rijeke Rude. Upoznali su se s vodozahvatnim tehnološkim rješenjima, pregledali uzgojne faze uzgoja pastrve u slatkim vodama te razmijenili iskustva.

Posjetili su i uzgajalište školjkaša tvrtke Platforma 22 te uzgajalište na ušću rijeke Krke. Na uzgajalištu tvrtke Cromaris u Lamjani upoznali su se s uzgojnim kapacitetom novih vrsta ribe kao što su hame, gofa i zubatac.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA