LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pokretanje Populusa

Studenti demografije i hrvatskoga iseljeništva osnovali svoj klub; članovi istaknuli njegovu važnost

Cilj je novoosnovanog kluba Populus okupiti studente prve i druge godine studija demografije i hrvatskoga iseljeništva kako bi zajednički ukazali na važnost hrvatskoga iseljeništva i ujedno razvili svijest mladih osoba o demografskom stanju u Hrvatskoj.

Cilj je novoosnovanog kluba Populus okupiti studente prve i druge godine studija demografije i hrvatskoga iseljeništva kako bi zajednički ukazali na važnost hrvatskoga iseljeništva i ujedno razvili svijest mladih osoba o demografskom stanju u Hrvatskoj.

Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo uveden je kao novi studijski program na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2019. godine. Nakon odobrenja Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te Ministarstva znanosti i obrazovanja studentima je omogućen upis integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga sveučilišnoga dvopredmetnoga studijskoga programa demografije i hrvatskoga iseljeništva. Iako je osnovan tek prošle godine, Odsjek je već stekao veliku popularnost, a nedavno je osnovan i Klub studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva Populus

Klub Populus osnovan je u srpnju 2020. godine na inicijativu studentice druge godine preddiplomskog studija demografije i hrvatskoga iseljeništva i filozofije Karle Varge uz potporu nekoliko studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva. Veliku pomoć pružili su i članovi Udruge Studia Croatica, među kojima se posebice ističe Monika Jerković, koja je dodatno pomogla u njegovoj realizaciji. 

Inicijatorica Kluba i jedna od članova, Karla Varga, podijelila je vlastiti dojam o Klubu te potaknula sve zainteresirane studente da im se pridruže ako žele steći novo i zanimljivo iskustvo: 

– Ja sam se učlanila iz razloga što sam htjela probati nešto novo, učlaniti se u udrugu iako nemam nikakvih prijašnjih iskustava s takvim stvarima. Do sada moje iskustvo općenito s Udrugom studenata je predivno, upoznala sam predivne i pametne ljude i preporučila bih učlanjenje svima koje zanima rad na sebi, istraživanje i rad s ambicioznim ljudima.

Sam je cilj Kluba, kako naglašava njegova voditeljica Sara Vujić Ferčić, okupiti studente prve i druge godine spomenutog studija kako bi zajednički afirmirali područje studiranja, ukazali na važnost hrvatskoga iseljeništva kao veliko bogatstvo Hrvatske te ujedno razvili svijest mladih osoba o demografskom stanju u Hrvatskoj i doprinijeli shvaćanju mladih kao značajnom intelektualnom kapitalu društva. 

Nekoliko članova aktivno je sudjelovalo u organizaciji prvog znanstvenog skupa Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti od romantizma, koji se održavao prošloga mjeseca na Fakultetu hrvatskih studija. Prema riječima voditeljice Populusa bilo je to vrlo interesantno i poučno iskustvo koje je uvelike utjecalo na njihov osobni rast i akademski razvoj. 

Klub trenutno broji petnaest aktivnih članova koji zajednički rade na promoviranju samog studija i fakulteta kroz različite znanstvene skupove i konferencije te razmjenjuju znanje i mišljenje o temi iseljavanja hrvatskoga stanovništva. Njihovi se susreti sastoje od različitih rasprava i pronalaženja mogućih rješenja za navedeni problem iseljeničkog vala, a trenutno rade na organizaciji prvog stručnog skupa čiji je cilj detaljnije prikazati iseljeničku kulturu i integraciju hrvatskih iseljenika u zemlji imigracije. Skup je trenutno u procesu organizacije te konkretno obuhvaća aktualnu problematiku novog iseljeničkog vala iz Hrvatske, započetu ulaskom u Europsku uniju.

O samom klubu progovorio je i profesor s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Wollfy Krašić ističući: 

– Pozitivno me iznenadila vijest o osnutku Kluba studenata i demografije hrvatskoga iseljeništva Populus, s obzirom na to da je studij pokrenut tek prošle godine. Smatrao sam da će za takve aktivnosti i stupanj organizacije među studentima trebati barem nekoliko godina, no kolegice i kolege ovim su me potezom na moje veliko zadovoljstvo demantirale u tome. Vrlo sam pozitivno iznenađen i jako zadovoljan, kako odazivom tako i motivacijom, entuzijazmom, idejama te predanošću koje iskazuju članovi i vodstvo Kluba. 

Profesor Krašić dotaknuo se i pitanja budućnosti studenata Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, za koje neki tvrde da će teško pronaći posao završetkom studija. On dijeli upravo suprotno mišljenje i opisuje važnost samog studija, kao i važnost primarnog područja učenja na ovome odsjeku. 

– Neki su prilikom pokretanja ovoga studija dovodili u pitanje opravdanost njegova postojanja; konkretnije, tvrdili da studenti koji završe studij neće moći pronaći posao, s obzirom na to da za takvim kadrom na tržištu rada ne postoji potreba. U praksi se pokazuje kako su takvi stručnjaci prijeko potrebni. U prilog toj tvrdnji najbolje govore izrazito loša demografska kretanja te stope iseljavanja, kao i stupanj različitih oblika suradnje s hrvatskim iseljeništvom, koje nije ni na približno zadovoljavajućoj razini. Demografska i iseljenička problematika, koje su isprepletene, moraju postati nužan dio analiza i elaborata koje prave razne državne institucije. Osobe koje završe ovaj studij sjajni su kandidati za rad u diplomatskim i konzularnim predstavništvima u zemljama u kojima postoje brojne hrvatske iseljeničke zajednice ili su Hrvati autohtona manjina. Također, bilo bi poželjno da učitelji hrvatske dopunske nastave koje hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja šalje diljem svijeta imaju znanja o hrvatskom iseljeništvu.

Osim zapošljavanja u državnom sektoru studenti završenog studija demografije i hrvatskog iseljeništva imaju priliku zaposliti se i u privatnom sektoru, poručuje profesor. Uspostavljanjem jačih veza domovinske i iseljene Hrvatske, navodi, otvorit će se brojne mogućnosti zapošljavanja u privatnim tvrtkama u području kulture, oglašavanja, turizma, sporta i slično

Sam upis na studij ukazuje na činjenicu da su mladi itekako svjesni ključnog problema hrvatskoga društva kojemu treba stati na kraj i vjeruju da mogu obrazovanjem na ovom studiju postići promjenu te ograničiti daljnje iseljavanje hrvatskih stanovnika. Klub Populus jedan je od načina kojima se bore za promjenu, analizirajući i pronalazeći uzroke ovog nepovoljnog i već alarmantnog stanja. Organizirajući susrete i razne stručne skupove nastoje promijeniti mišljenje većine i ukazati na potencijal Hrvatske za život. 
FOTO: FACEBOOK / KLUB STUDENATA DEMOGRAFIJE I HRVATSKOGA ISELJENIŠTVA