LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska promišljanja

Strast kao dio profesije: „Uz dobar plan hobi se može pretvoriti u dobru priliku za samozapošljavanje.”

Baviti se onim što volite isprva je dobro, osjećate se dobro jer vjerujete da imate kontrolu nad svojim životom. Međutim, čini li oštra stvarnost života ovaj savjet nepraktičnim? Studenti nam javljaju što za njih znači strast u odabiru posla te treba li nešto ipak ostati hobi.

Baviti se onim što volite isprva je dobro, osjećate se dobro jer vjerujete da imate kontrolu nad svojim životom. Međutim, čini li oštra stvarnost života ovaj savjet nepraktičnim? Studenti nam javljaju što za njih znači strast u odabiru posla te treba li nešto ipak ostati hobi.

Jeste li ikad čuli frazu: radite što volite? Inače dolazi u mnogim oblicima poput: slijedite svoju strast, uz naporan rad i odlučnost, možete živjeti san ili pak pronađite svoj poziv. Lijepo ih je čuti, ali se ponekad doimaju nerealnima.

Naime, nekad ćete morati nešto odraditi i osjećat ćete se zaposleno, a udio strasti oko zadatka izvjesno će se smanjivati. Čovjek radi mnogo stvari, stoga može imati i nekoliko stvari koje strastveno i obavlja. Ipak, postavlja se pitanje mora li se pojedinac baviti baš onime u čemu je odličan ili mu to ipak treba ostati strastveni hobi. Primjerice, ako nekoga zanima fotografija i voli hvatati spontane trenutke, treba li se time i profesionalno baviti? 

Pitali smo studente što misle o tome vrijedi li slijediti snove, ustrajati u strastvenom pozivu i može li biti jamac za uspjeh.

– Pri upisu na fakultetu motivacija mi je bila moja majka. Ona se, naime, cijeloga života bavila svime što nije baš voljela, a morala je. Tek je nedavno rekla da je vrijeme da se pozabavi sobom, išla je na doškolovanje i sad se bavi pripravom čajeva, kremica i sličnog, što je uvijek bila njezina strast. Meni su svi govorili da ne upisujem svoj smjer, što će mi to, nosit ću glavu u torbi i takve fraze. Misao vodilja da se bavim upravo onime što volim jedina je za koju se držim. Na putu do diplome vodi me strašna volja, znatiželja, entuzijazam, želja za uspjehom i stalnim usavršavanjem. Život je nekako prekratak da bismo živjeli u nezadovoljstvu. – izjavila je Katarina, studentica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Magdalena, studentica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, savjet radi što voliš djelomice smatra izlizanom mantrom koju često promoviraju influenceri, blogeri i drugi, ali smatra i da može biti dobra motivacijska poruka. Također, kaže kako strast prema određenom poslu nije jamstvo uspjeha, ali pomaže u ostvarenju zacrtanih ciljeva.

– Naravno, nitko nije svoju strast preko noći pretvorio u unosan posao. Provjerena formula je da se uz stalan posao radi i nešto sa strane zbog mogućnosti neuspjeha u samostalnome poslu. Postepeno, uz stalan rad i trud može se svaki hobi unovčiti, ali u obzir treba uzeti i vanjske faktore. Suludo bi bilo pokrenuti fotostudio u mjestu gdje već ima previše takvih radnji ili u vrijeme kada potražnja za takvim uslugama nije velika. Mislim da se uz dobro promišljenu strategiju i dobro razrađen plan ipak hobi/strast može pretvoriti u priliku za uspješno samozapošljavanje. – zaključila je Magdalena.

Matea, studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, smatra da neke stvari koje se rade iz gušta treba takvima i zadržati jer užitak neće biti isti kad se od njih napravi profit.

– Ja sam taj radi ono što voliš savjet uvijek i vidjela u tom smjeru da raditi ne podrazumijeva samo profesionalno bavljenje tim nečim što potencijalno volimo već jednostavno pronalaženje vremena za tu aktivnost u našem rasporedu. Na kraju krajeva mnogo se ljudi za život bavi nekim trećim poslom, a ono što voli je sasvim suprotno ili daleko od toga. Osobno, kada bih se i pokušala profesionalno baviti svime što volim, mislim da bi mi od cijeloga života i ostala samo profesionalna karijera.

Iako mnoge hobije možete lako pretvoriti u posao zahvaljujući tehnologijama i brojnim poslovnim alatima, ideja je da razmotrite kakve to vještine posjedujete i koliko se podudaraju s nečime što želite raditi. Kad identificirate svoje snage ili nešto što od vas zahtijeva malo napora, imate priliku to dalje razvijati. 

FOTO: PIXABAY