LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Matura 2024.

Što sve maturanti mogu očekivati iz ovogodišnje mature Politike i gospodarstva?

Saznajte kako se uspješno pripremiti za ovogodišnju državnu maturu!

Saznajte kako se uspješno pripremiti za ovogodišnju državnu maturu!

Politika i gospodarstvo jedna je od popularnijih izbornih matura među maturantima, a prošle godine ispit iz ovog predmeta pisalo je oko 4000 maturanata.

U nastavku pogledajte što sve možete očekivati u ispitu državne mature ove godine.
 


VEZANO:Maturanti, pogledajte što vas očekuje na ovogodišnjoj maturi iz psihologije!


 

Područje ispitivanja

 

Primarni cilj mature iz Politike i gospodarstva ispitati je osnovna znanja i primjenu iz područja političke pismenosti, ekonomske pismenosti i civilnoga društva, što uključuje znanja o obilježjima političke i ekonomske zajednice, znanja o ustrojstvu vlasti Republike Hrvatske, poznavanje demokratskih načela i vrijednosti i tako dalje.
 

FOTO: Screenshot/e-udžbenik via Canva, Ilustracija
 

Struktura ispita

 

Ispit državne mature iz Politike i gospodarstva sadrži 50 zadataka, a maturanti imaju 90 minuta za rješavanje. U ispitu se ukupno može dobiti 53 boda; 25 bodova na zadacima višestrukog izbora, 22 boda na zadacima kratkog odgovora i 6 bodova na zadacima proširenog odgovora.

 

Kako se uspješno pripremiti za ispit?

 

Kako biste što uspješnije savladali gradivo Politike i gospodarstva, poželjno je povezati ga sa sadržajem srodnih predmeta, poput povijesti, etike, sociologije i filozofije, što će vam omogućiti lakše shvaćanje. Također, praćenje političkih i ekonomskih aktualnih zbivanja u društvenoj zajednici može pomoći u boljem razumijevanju naučenog. Naravno, najvažnije je učiti iz zadane literature, koju možete pronaći u ispitnom katalogu na poveznici i rješavati ispite od prethodnih godina kako biste dodatno provjerili svoje znanje.

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA