LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Matura 2024.

Maturanti, pogledajte što vas očekuje na ovogodišnjoj maturi iz psihologije!

Pogledajte što sve možete očekivati iz najpopularnijeg izbornog predmeta na državnoj maturi.

Pogledajte što sve možete očekivati iz najpopularnijeg izbornog predmeta na državnoj maturi.

Matura iz psihologije jedna je od najpopularnijih pisanih ispita među maturantima na državnoj maturi. Pisanje mature iz psihologije obvezan je uvjet za upis na neke od fakulteta, a prošle godine ispit iz psihologije prijavilo je čak 2948 maturanata. U nastavku pogledajte što vas očekuje u ovogodišnjoj maturi i kako se za nju uspješno pripremiti.
 


VEZANO: Započele prijave studijskih programa: ovo su prošlogodišnji najpoželjniji fakulteti


 

Područje ispitivanja


Ispitom državne mature iz psihologije od pristupnika se provjerava znanje iz triju područja: znanstveno-istraživački pristup, ja i drugi i ja, te njihovo međusobno povezivanje i primjena znanja iz različitih navedenih područja.
 

Struktura ispita


Pristupnici mogu osvojiti ukupno 54 boda iz ispita psihologije, koji sadrži ukupno 44 pitanja i obuhvaća tri ispitna područja, a u zadacima su obuhvaćena znanja iz svih područja u obliku različite vrste pitanja. Prvu skupinu čine zadatci višestrukoga izbora s četirima ponuđenim odgovorima, drugu zadaci kratkoga odgovora, a treću zadaci produženoga odgovora. Za rješavanje ispita maturanti imaju 90 minuta.
 

Kako se uspješno pripremiti za ispit?


Kako bi se što uspješnije pripremili za državnu maturu iz psihologije, pristupnici trebaju detaljno proučiti ispitni katalog, koji se nalazi na stranici NCVVO-a te koji pruža važne informacije i nastavnicima i pristupnicima, a također i jasno opisuje što će se i kako ispitivati na državnoj maturi. Važno je na vrijeme započeti s pripremama za ispit i pravilno organizirati vrijeme i gradivo. Također, korisno je rješavati ispite od prošlih godina kako biste dodatno provjerili svoje znanje.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA