LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izostanak komunikacije

Splitski studenti prava ogorčeni zbog situacije s nastavom; kažu da Fakultet ignorira njihove kao i novinarske upite

Tek je 24. travnja splitski Pravni fakultet objavio poneke informacije o uspostavi online nastave kao i o organizaciji provjere znanja koje zanimaju studente. Uz to što su, kažu nam, nezadovoljni zbog kasne uspostave kakve-takve nastave, posebice su nezadovoljni zbog ignoriranja njihovih upita.

Tek je 24. travnja splitski Pravni fakultet objavio poneke informacije o uspostavi online nastave kao i o organizaciji provjere znanja koje zanimaju studente. Uz to što su, kažu nam, nezadovoljni zbog kasne uspostave kakve-takve nastave, posebice su nezadovoljni zbog ignoriranja njihovih upita.

Još je 16. travnja Slobodna Dalmacija pisala o (ne)održavanju online nastave na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu dok je velika većina fakulteta diljem Hrvatske uslijed pandemije koronavirusa uspješno provodi. Spomenuti je medij naveo kako danima nije uspio dobiti nikakav osvrt od Uprave, a da komunikacije itekako izostaje – potvrđuju nam studenti prava čiji su podaci poznati redakciji portala Studentski.hr. 

Iako im je nejasno zašto je fakultetu od samog početka bilo nemoguće provoditi nastavu, studentima je najveći trn u oku to što im, kako kažu, nadležni ne stoje na raspolaganju za upite i pravovremene informacije. Tvrde da Uprava nije odgovorila ni na jedan njihov upit vezan uz online nastavu. 

Prošlog su nam tjedna napisali:

– Postavlja se pitanje zašto Uprava odbija dati odgovore i informacije ako smatra da pravilno postupa. Dekan Fakulteta prije nekoliko dana donio je odluku kako se izvanredni rok u travnju neće održati. Studentima nigdje nisu dane informacije o tome kako se taj rok planira nadoknaditi niti hoće li se uopće nadoknaditi te kako Fakultet planira provesti ljetne ispitne rokove ako se mjere predostrožnosti produže. Treba napomenuti kako je na tom fakultetu 1500 studenata, pa i ako mjere djelomično popuste, pitanje je kako bi se ispitni rok proveo s tolikim brojem studenata. Provedba svakog pojedinog roka od velike je važnosti za naše studente jer se mali broj kolegija polaže preko kolokvija pa studenti uglavnom moraju polagati cijeli ispit. Trenutno se nastava svodi na objavu materijala na web-stranici, što nikako ne može dati zadovoljavajuće rezultate u svladavanju opsežnog gradiva. Koliko su studenti zadovoljni trenutnom situacijom i angažmanom Fakulteta najbolje pokazuju rezultati ankete koju je proveo Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Splitu na uzorku od 381 studenta Pravnog fakulteta. Rezultati navedene ankete najlošiji su na Sveučilištu.

Porazne rezultate ankete koje spominju možete vidjeti u nastavku:

 
Po primitku navedene izjave, točnije 24. travnja, i mi smo kontaktirali s Upravom kako bi nam razjasnila trenutne okolnosti, a do danas nismo dobili nikakav odgovor! Istog je dana – dakle više od mjesec dana nakon obustavljanja fizičke nastave – Pravni fakultet na svojim službenim stranicama konačno objavio poneke informacije o uspostavi online nastave i održavanju ispita.

 
Foto: screenshot / pravst.unist.hr
 
 
Foto: screenshot / pravst.unist.hr

Prije tih objava studentski predstavnici, kažu nam studenti koji su nam se javili, pisali su i Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Navode da su predložili Sveučilištu da obveže fakultete koji nisu provodili ispitne rokove na online platformama da propuštene nadoknade čim to bude bilo moguće. 

– 1500 studenata, od kojih su mnogi uplatili školarine u iznosu od 7500 kn, neopravdano trpe nepoštivanje i kršenje prava na obrazovanje. Izgleda se tradicija nepravde na Pravu i u doba korone, kada se svi trudimo biti odgovorni i solidarni, uspješno njeguje.
Uzimajući u obzir sve navedeno, krajnje je vrijeme da Uprava Pravnog fakulteta prestane s ignoriranjem činjenice da fakultet postoji zbog studenata, a ne studenti zbog profesora i fakulteta te da hitno poduzme sve potrebne korake kako bi se studentima omogućilo da imaju jednake uvjete kao i većina drugih studenata u Hrvatskoj te uspješno završe ovu akademsku godinu. – napisali su nam još tada. 

U četvrtak, 30. travnja, odnosno 6 dana nakon objave Fakulteta o pokretanju online nastave, javili su nam da su je samo dvije katedre počele prakticirati. 

– Nikakve detaljnije informacije, osim one koja je objavljena, o kolokvijima i nastavi nismo dobili, niti od Fakulteta niti od katedri zasebno. Također, nismo zaprimili nikakve odgovore na e-mailove. Nadamo se i očekujemo da će se, sukladno njihovoj obavijesti, i ostale katedre uključiti u online predavanja. Smatramo da je svakako prošlo i više nego dovoljno vremena u kojem se cjelokupna nastava mogla pokrenuti online. Na koji način i kada će se točno održati ispiti i kolokviji u manjim grupama, za sada nemamo informacije. – poručili su nam. 

FOTO: STUDENTSKI.HR