LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Matija Čop

Sinonim za uspjehe i priznanja u modnom svijetu

U modnome svijetu puno je dobrih dizajnera. Mi vam danas predstavljamo Matiju koji je pokazao kako itekako zaslužuje svoje mjesto među najboljima.

U modnome svijetu puno je dobrih dizajnera. Mi vam danas predstavljamo Matiju koji je pokazao kako itekako zaslužuje svoje mjesto među najboljima.

Matija Čop student je pete godine modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Zahvaljujući radu i trudu trenutno je na Tekstilnom fakultetu u švedskom Borasu. Sve što radi u životu povezano je s modom te kaže kako upravo kroz modu može na najbolji način izraziti vlastitu ideju o čovjeku. Iako još nije završio svoj obrazovni put već je osvojio razna priznanja izvan Lijepe Naše. U čemu uživa, što ga inspirira, kakva je moda u Hrvatskoj te koji su njegovi savjeti studentima pročitajte u nastavku teksta. 

Studentski.hr: U čemu uživaš u slobodno vrijeme?

Matija:  Sve u čemu uživam povezano je s modom, od čitanja beletristike do gledanja suvremene umjetnosti.

Studentski.hr:  Čestitamo na brojnim priznanjima struke i publike. Modeli su posebni, dizajn je jedinstven i vrlo neobičan, a opet privlačan. Najnovije priznanje dolazi iz Skopja gdje ćeš izlagati na „Skopje Design Week“.

Matija: Sa svakim priznanjem dolazi i odgovornost prema publici (konzumentima moga rada) te obvezuje na daljnju izvrsnost. Ovaj mjesec, osim izložbe u Skopju, imam izložbu i u Eindhovenu te ću izlagati i na izložbi Imageination u Zagrebu.

Studentski.hr: Otkud moda? Netko te inspirirao, film, dizajner?

Matija: Okupira me ideja o čovjeku, što on je i što može biti. Kroz modni dizajn se mogu izraziti na najprirodniji način.

Studentski.hr: Može li se od mode živjeti u Hrvatskoj?

Matija:  Može.

Studentski.hr: Koliko je teško uspjeti „vani“?

Matija: Rad je presudan. Dobar rad se prepoznaje i nagrađuje.

Studentski.hr: Kakvi su ti planovi za budućnost? Tražiti mjesto na modnoj sceni u Hrvatskoj ili Europi, svijetu?

Matija: Planiram završiti fakultet i nastaviti raditi modni dizajn. Mislim da moje modno mjesto nije ograničeno prostorom.

Studentski.hr: Bi li nekada htio dizajnirati odjeću/kostime za neki poseban film? ( možda Veliki Gatsby ili Miuccia Prada)

Matija: Radio bih kostime za film u kojemu se mogu vidjeti, u kojemu je ideja o odjeći-kostimu bliska mojoj.

Studentski.hr: Budući da je ovaj dio jeseni rezerviran za tjedne mode u svjetskim metropolama, možeš li izdvojiti 3 najbolja dizajnera/modne kuće i 3 koja su te razočarala? I zašto?

Matija: Ne pratim tjedne mode.

Studentski.hr: NY, London, Milano ili Pariz? Koji grad je pokazao najbolje i najviše?

Matija: Na žalost, ne znam.

Studentski.hr:  Što ti najviše voliš nositi i gdje se odijevaš?

Matija: Nosim odjeću prilagođenu suvremenom načinu života. Vrlo praktičnu. Volim nositi odjeću koja je proživjela neko vrijeme sa mnom. (npr. T-shirt koji nosim već 10 godina, koji je poprimio oblik moga tijela i kada ga obučem ne razmišljam o njemu).

Studentski.hr: Koje komade preporučaš zagrebačkim studenticama i studentima da budu originalni, upečatljivi i u trendu?

Matija: Neka nose ono u čemu se osjećaju ugodno, i neka ne kombiniraju odjevne predmete zajedno, neka ih samo obuku i nose.

Studentski.hr: Hvala ti na izdvojenom vremenu i sretno :)

Matija: Hvala.

FOTO: ZVONIMIR FERINA