LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
StuDOM

Saznajte kako se bez poteškoća spojiti na domski internet

S početkom nove akademske godine javljaju se i pitanja na društvenim mrežama u grupama studentskih domova, a najčešće postavljana upravo su ona u vezi interneta te postavki za spajanje na internet.

S početkom nove akademske godine javljaju se i pitanja na društvenim mrežama u grupama studentskih domova, a najčešće postavljana upravo su ona u vezi interneta te postavki za spajanje na internet.

U današnje vrijeme pristup informacijama nije bio nikada lakši, a spajanjem na internet u vrlo kratkom roku možemo pronaći informacije koje nam trebaju. Dok su nekada studenti bili ograničeni na jednu ili dvije knjige i to je bila cijela literatura iz koje su mogli saznati sve što ih zanima, danas je situacija u potpunosti drugačija. Tako svi oni koji žele mogu pretraživati različite baze podataka koje su namijenjene studentima, čitati druge znanstvene radove i stručne tekstove, kao i knjige, te lakše mogu pronaći literaturu za pisanje seminarskog, završnog ili diplomskog rada, a sve to zahvaljujući internetu. S početkom nove akademske godine, javljaju se i pitanja na društvenim mrežama u grupama studentskih domova, a najčešće su postavljana upravo ona u vezi interneta te postavki za spajanje na internet. U nastavku vam donosimo informacije kako se možete spojiti na internet u studentskim domovima te savjete gdje možete pronaći dodatne upute ako nešto ne funkcionira.

StuDOM infrastrukturu čine domske infrastrukture u studentskim domovima i centralna infrastruktura smještena u Srcu (Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu). Kompletna mrežna infrastruktura svakog studentskog doma u vlasništvu je nadležnog studentskog centra te je samim time i briga oko funkcioniranja domske infrastrukture u nadležnosti studentskog centra. Sveučilišni računski centar kroz uslugu Centra potpore za mrežne infrastrukture studentskih domova StuDOM pruža podršku lokalnim administratorima na studentskim domovima, ali ne i krajnjim korisnicima (studentima) te se brine o funkcioniranju centralne infrastrukture smještene na Srcu. Dodatne informacije nalaze se na poveznici.

– Mrežna infrastruktura studentskih domova sa svojih 11 000 priključaka propusnosti do 1Gbit/s predstavlja najveću žičanu LAN infrastrukturu u Hrvatskoj pristup kojoj je usklađen sa standardom eduroam(R) te je kao takva među najvećim žičanim eduroam instalacijama na svijetu. Infrastruktura StuDOM obuhvaća 11 studentskih domova u 7 hrvatskih gradova. – stoji na stranicama Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu.

Eduroam (education roaming) usluga je koja omogućava bežični, ali i žični pristup internetu u ustanovama na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i diljem svijeta. Internetu možete pristupiti uz AAI@EduHr, elektronički identitet koji ste dobili od fakulteta upisivanjem korisničke oznake i lozinke. Osim toga, potrebno je imati odgovarajući uređaj na kojemu ćete ispravno namjestiti postavke, a za to možete koristiti eduroam installer.

Ako se spajate žično, potrebno je imati LAN kabel koji možete kupiti u skoro svim većim centrima, a cijena ovisi o dužini samog kabela. Sada kada imate kod sebe vlastito računalo, elektronički identitet i kabel za žično spajanje, možete krenuti na daljnje korake i vidjet ćete da instaliranje interneta nije toliko komplicirano kao što ste mislili. Mrežna infrastruktura na studentskim domovima, bilo da se radi o pristupu mreži žičanim ili bežičnim putem, prilagođena je prema eduroam standardima. Za pristup mreži (žičanoj ili bežičnoj) potrebno je preuzeti postavke sa stranice Installer.eduroam.hr gdje se nakon autentikacije odabere vrsta operativnog sustava na vašem uređaju te način pristupa kojim se želite povezati na mrežu.

Kada ste to napravili, na upravljačkoj ploči vašeg računala kliknite na Network connections i onda na Local Area Connection. Tu trebate provjeriti postavke kod IPV 4 (Internet Protocol Version 4) i morate imati označena sljedeća polja: Obtain IP address automatically i Obtain DNS address automatically. Nakon toga trebala bi vam se, kada kliknete opet na Local Area Connection, pojaviti kartica Authentification i tu označite Enable IEEE 802.1X authentication, a nakon toga odaberite SecureW2 program koji ste instalirali. Da biste se uspješno spojili na internet, trebate upisati korisničko ime i lozinku, a to ćete napraviti pritiskom na postavke (nalaze se u istom prozoru gdje ste i odabrali SecureW2 program). Nakon unošenja svih potrebnih podataka trebali biste se uspješno spojiti na internet. 

Također, u studentskim naseljima Stjepan Radić, Cvjetno naselje i dr. Ante Starčević omogućena je i bežična mreža

Ako imate nekih pitanja, nejasnoća ili poteškoća prilikom spajanja na internet u studentskim domovima možete se javiti nadležnoj službi u pojedinom studentskom domu. Dodatne informacije možete pronaći na stranicama Sveučilišnog računskog centra i Studentskog centra.

FOTO: PIXABAY