LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inicijativa „Studentske diplome jednako vrijede“

S flasterima na ustima i spakiranim koferima studenti optužuju Kujundžića za sukob interesa

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike nastavljaju borbu za priznavanje prava magistrima MLD-a poručivši ministru Kujundžiću da će ga prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike nastavljaju borbu za priznavanje prava magistrima MLD-a poručivši ministru Kujundžiću da će ga prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Predstavnici inicijative Studentske diplome jednako vrijede istaknuli su kako diplome medicinskih fakulteta u Hrvatskoj ne vrijede jednako, optuživši ministra Kujundžića za sukob interesa i, kako kažu, štićenje interesa studenata zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta na kojemu radi kao izvanredni profesor, prenosi Dnevnik.hr.

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike početkom veljače odlučili su peticijom upozoriti na nepovoljan status magistara MLD-a, zamjerajući Ministarstvu zdravstva nepriznavanje kvalifikacija stečenih prema europskim kriterijima. Njihovoj su se inicijativi suprotstavili studenti medicinske biokemije jer bi tako izgubili svoj položaj na tržištu rada u laboratorijskoj djelatnosti, no osječke studente to nije zaustavilo. U srijedu su se okupili s flasterima na ustima i spakiranim koferima na osječkom autobusnom kolodvoru protestirajući za prava koja im, kažu, pripadaju.

– Apsurdno da Republika Hrvatska ne priznaje diplome medicinsko-laboratorijskih tehničara ukoliko su one stečene u Hrvatskoj, dok istovremeno priznaje iste diplome stečene u Europskoj uniji, a Hrvatska je članica Europske unije. – istaknuo je Kristijan Šimičić, jedan od voditelja inicijative.

Osječki studenti traže izmjenu Zakona o djelatnostima u zdravstvu i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a kako navodi Petra Medač, ministar Kujundžić i Ministarstvo zdravstva odgađaju donošenje zakona i pravilnika koji bi ovu djelatnost regulirali. Razlog je, prema njezinim riječima, što ministar štiti interese nekolicine pojedinaca i svojih studenata radi očuvanja njihova monopolističkog položaja u zdravstvenom sustavu, na štetu nekoliko stotina magistara MLD-a, koji će biti prisiljeni napustiti Hrvatsku, prenosi Dnevnik.hr.  

– Jedino je medicinska biokemija zakonom regulirana. Ono što nam se time poručuje je da ako želimo biti pred zakonom jednaki i zakonski regulirani da moramo zaposliti ministra Kujundžića na svom fakultetu kako ne bi bili odbačeni od sustava. – izjavila je Medač.

Problem je što se, pod izgovorom o nedostatku obrazovanog kadra, laboratoriji diljem Hrvatske zatvaraju, dok četiri laboratorija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vodi jedna osoba.

– Imate nekoliko stotina sadašnjih i budućih magistara koji su školovani da vode laboratorije, a ne mogu raditi jer njihova vlastita domovina ne priznaje njihovo obrazovanje u Hrvatskoj. – ističe Šimičić.

Unatoč brojnim studentskim apelima, peticiji i prosvjedu, iz Ministarstva zdravstva lopticu prebacuju sveučilištima:

– Evidentno da su se predmetni studijski programi donijeli bez prethodne provjere potreba i propisa u zdravstvu. Navedeni stručnjaci nisu prepoznati u sustavu zdravstva, jer su sveučilišta otvorila studije bez prethodne koordinacije s regulacijskim tijelom za profesije u zdravstvu. –

Nezadovoljni studenti MLD-a poručuju kako ovo nije kraj njihovim naporima. Ministra će prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a za svoja su prava spremni prosvjedovati i u Zagrebu ako bude potrebno.

FOTO: PIXABAY