LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
REKORDAN BROJ NOVOPRIDOŠLICA

„Rješenje” stambene krize: ograničavanje broja međunarodnih studenata

Donesena je odluka o ograničavanju izdavanja međunarodnih studentskih dozvola i radnih dozvola dijelu studenata, zbog sve većeg pritiska na stanovanje.

Donesena je odluka o ograničavanju izdavanja međunarodnih studentskih dozvola i radnih dozvola dijelu studenata, zbog sve većeg pritiska na stanovanje.

Najavljeno je ograničenje izdavanja međunarodnih studentskih dozvola i radnih dozvola dijelu studenata poslijediplomskog studija, zbog rekordnog broja međunarodnih studenata u Kanadi, koji, prema navodima, pogoršavaju već prisutnu stambenu krizu, piše Hina.

Posljedice odluke studenti će osjetiti već ove godine – izdavanje studentskih dozvola smanjit će se na 360 tisuća, odnosno 35 posto manje u odnosu na prošlu godinu, priopćuju iz Ministarstva za imigraciju.
 


VEZANO: Neugodno iznenađenje: ukinuta potpora erasmusovcima u Splitu


 

Rekordan broj studenata


O svemu se oglasio resorni ministar Marc Miller, koji kao razlog uvođenja ograničenja ističe zaštitu prava studenata od sveučilišta koja pružaju neadekvatne usluge po vrlo visokim cijenama, ali i kako kaže, sve veći pritisak na stanovanje.
 

„Rastući broj međunarodnih studenata, kao i nagli rast stanovništva potaknut imigracijom, stavlja sve veći pritisak na stanovanje, zdravstveni sustav i ostale usluge. – objasnio je Miller, prema Hini.


Naveo je i da bi smanjeni priljev studenata mogao utjecati na pad cijena stanovanja. U Kanadi su samo u trećem kvartalu prošle godine zabilježili najbrži rast stanovništva u zadnjih šest desetljeća – broj privremenih stanovnika, koji uglavnom čine studenti, povećao se za oko 313 tisuća, što je rekord u zadnjih pet desetljeća.
 

VEZANO: Novi/stari predsjednik upozorava: „Studenti postaju neisplativa radna snaga“


 

Studentski savez ne podržava ograničenje


Ipak, Kanadski savez studentskih udruga ne slaže se s odlukama savezne vlade te kritizira donošenje ograničenja kao reakcije na stambenu krizu. Predstavnik saveza Mateusz Salmassi smatra da je rješenje problema u povećanju smještajnih jedinca namijenjenih međunarodnim studentima.

Međutim, Sveučilište u Torontu slaže se s vladinim odlukama te najavljuje suradnju vezanu uz novu politiku izdavanja studijskih dozvola. Ističu da promjene nemaju namjeru negativno utjecati na sveučilišta poput njihovog.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA