LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
JERKO ŠARIĆ

Novi/stari predsjednik upozorava: „Studenti postaju neisplativa radna snaga“

Zahvaljujući povećanju studentske minimalne satnice, studenti za jedan sat rada na minimalcu u menzi mogu pojesti gotovo šest obroka.

Zahvaljujući povećanju studentske minimalne satnice, studenti za jedan sat rada na minimalcu u menzi mogu pojesti gotovo šest obroka.

Jerko Šarić, ponovno izabran predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu podijelio je dosadašnja postignuća, planove o budućnosti te se osvrnuo na probleme s kojima se studenti diljem Hrvatske susreću, kroz intervju za Slobodnu Dalmaciju.

Šarić je student treće godine Pravnog fakulteta, a za svoj rad ima apsolutnu podršku – potvrđuje to činjenica da je jednoglasno izabran. Što i nije nevjerojatno ako se osvrnemo na brojna postignuća ostvarena kroz njegov prošli mandat, uključujući dodatno subvencioniranje privatnog smještaja koji je prihvatila Splitsko-dalmatinska županija, popusti srijedom u Tommyju, suradnja s Uberom, direktna besplatna autobusna linija za studente i još mnogo toga.
 

VEZANO: Stigli rezultati uzorka hrane iz splitskog Studentskog centra



Važno je naglasiti da Šarić i cijeli tim studenata koji se posvećuje projektima na svakodnevnoj bazi – volontira. Njihova predanost ima i vidljive rezultate u obliku porasta studentskog standarda – renovacija studentskog doma, otvaranje novih menza..
 

Suradnja s lokalnim vlastima


Predsjednik se osvrnuo i na financije te pohvalio rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića i ravnatelja SC-a Ivana Žižića, za čiju podršku je zahvalan. Ipak, nije zadovoljan komunikacijom s Gradom Splitom.
 

„Potrebna je bolja komunikaciju s lokalnom vlašću, nema sluha ni za kakve ideje i projekte. Predlagali smo, primjerice, dodatno subvencionirano stanovanje, na što se Grad nije odazvao.“ – rekao je za Slobodnu Dalmaciju.


Osvrnuo se i na ukidanje sufinanciranja troškova prijevoza erasmusovcima s prebivalištem izvan grada Splita, usporedivši to s gradom Zagrebom gdje se studenti neovisno o prebivalištu mogu prijaviti na Natječaj. Kako kaže, Split je vjerojatno jedini grad u Europi koji ukida potpore za sveučilište koje nosi njegovo ime.
 

„Sramotno je što studenti ostaju bez 250 eura. Ukupan je iznos bio otprilike 30.000 eura, što i nije značajno uzmemo li u obzir sredstva kojima Grad Split raspolaže. Vjerojatno je razlog tome što ova skupina nije na biračkom popisu pa gradska vlast nema izravne koristi od nje.“ – objasnio je za Slobodnu Dalmaciju.

 

Studenti postaju neisplativa radna snaga. Poslodavci će dovoditi Nepalce


Šarić je komentirao i porast studentske satnice koji je pohvalio, ali je upozorio na negativne posljedice koje bi mogle proizaći iz toga.
 

„Studenti postaju neisplativa radna snaga. Poslodavci će dovoditi Nepalce i druge strane državljane koji su spremni raditi za manje iznose.“ – ispričao je za Slobodnu Dalmaciju.

 

Poskupljenje u menzi


Još jedan od financijskih problema koji bi mogli zadesiti studente, iako ne u tolikoj mjeri je povećanje cijena u menzama – nisu se mijenjale već 10 godina. Istaknuo je to kao mogućnost za nabavku kvalitetnijih namirnica, ali osvrnuo se i na činjenicu da se u menzama koriste iste „kuharice“, a studenti u Zagrebu i Rijeci žale se na kvalitetu hrane, dok su u Splitu studenti zadovoljni. 
 

„Zborovi u Zagrebu i Rijeci iz toga neće pristati na poskupljenje jer im ono, dakle, neće donijeti bolju prehranu, a nas će kočiti u daljnjem razvoju.“ – rekao je.

FOTO: FOTO: UNIST/SZ UNIST SCREENSHOT VIA CANVA