LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Na krilima samostalnosti"

Riječki Studentski zbor pomaže mladima iz sustava alternativne skrbi da hrabro zakorače u samostalan život

Hvalevrijedan projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci provodi se s ciljem osnaživanja mladih smještenih u dječjim domovima, odgojnim ustanovama i udomiteljskim obiteljima koji se pripremaju za početak samostalnog života, a pritom se nerijetko susreću s nizom poteškoća, izazova i nepoznanica.

Hvalevrijedan projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci provodi se s ciljem osnaživanja mladih smještenih u dječjim domovima, odgojnim ustanovama i udomiteljskim obiteljima koji se pripremaju za početak samostalnog života, a pritom se nerijetko susreću s nizom poteškoća, izazova i nepoznanica.

Početak samostalnog života za sve mlade ljude može predstavljati svojevrsnu nepoznanicu koja nerijetko sa sobom nosi mnoštvo izazova i prilagođavanja na dinamiku svakodnevnog života punog obveza i odgovornosti. Posebice je to stresno i izazovno razdoblje za mlade iz sustava alternativne skrbi koji utjelovljuju osobito ranjivu društvenu skupinu kojoj je u trenucima tako velikih životnih prekretnica, možda više nego ikad, potrebna pomoć, podrška i razumijevanje okoline.

A da itekako zna osluhnuti potrebe i zahtjeve mladih koji se nalaze u postupku izlaska iz sustava alternativne skrbi pokazao je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci koji je pokrenuo jedinstveni projekt pod nazivom Na krilima samostalnosti kako bi im se ciklusom radionica pokušao olakšati proces ulaska u samostalan život. 

Ovaj hvalevrijedan projekt riječkog Studentskog zbora provodi se s ciljem osnaživanja mladih koji su na pragu izlaska iz sustava alternativnih oblika skrbi i smještaja, a priliku da sudjeluje u nizu edukativnih radionica prva će dobiti grupa srednjoškolaca u Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor iz Selca. Ključni ciljevi projekta fokusirat će se na razvijanje praktičnih vještina u području stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja i financija, a najavljeni se program planira provesti mnoštvom korisnih radionica koje su osmislili i koje će voditi Ines Šoštarić te Kruno Topolski. 

FOTO: Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Ovim će projektom Studentski zbor direktno pomoći mladima koji su trenutno smješteni u dječjim domovima, odgojnim ustanovama i udomiteljskim obiteljima, a glavni motiv i povod za njegovo pokretanje krije se u rezultatima istraživanja koja navode da mladi koji se pripremaju za izlazak iz skrbi, kao i oni koji već neko vrijeme žive samostalno ukazuju na mnoštvo problema s kojima se susreću, a na koje nisu pripremljeni.

Dok se uobičajen proces odrastanja mlade osobe događa postepeno uz podršku obitelji, specifičnost mladih koji izlaze iz alternativne skrbi jest u tome da se njihovo odrastanje događa naglo, nejednako, pod pritiskom i puno ranije od njihovih vršnjaka, što često rezultira mnogobrojnim poteškoćama i nedoumicama. Upravo zbog toga što se ovim projektom želi naglasiti i osvijestiti potreba za podrškom i pomoći koje su ovim mladim ljudima prijeko potrebne kako bi lakše kročili u samostalan život te se uspješno uhvatili u koštac sa svakodnevnim životnim izazovima, važnost njegova provođenja doista se može smatrati, ne samo nužnom, već i inspirativnom za sve pripadnike lokalne zajednice.   

FOTO: PIXABAY