LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvanredni studenti i njihova prava

Redovni studenti otkrili smatraju li da bi izvanredni trebali imati ista studentska prava

Izvanredni studenti nemaju jednaka studentska prava kao redoviti. Provjerili smo koliko to utječe na njihovo studiranje i što o tome misle njihove kolege – redoviti studenti.

Izvanredni studenti nemaju jednaka studentska prava kao redoviti. Provjerili smo koliko to utječe na njihovo studiranje i što o tome misle njihove kolege – redoviti studenti.

Budući da redoviti studenti imaju značajno veća studentska prava od izvanrednih, postavlja se pitanje jesu li te razlike u svakom slučaju opravdane. 

Redoviti studenti, naime, imaju pravo na subvencionirani smještaj u domovima, stipendiju, subvencionirani prijevoz, prehranu, dopunsko zdravstveno osiguranje, ali i mnoga druga prava koja izvanredni nemaju. Polazi se od pretpostavke da su izvanredni studenti primarno zaposleni što u mnogim slučajevima nije točno. Ovakve zakonske regulative stvaraju im dodatne poteškoće ako uzmemo u obzir da studij sami i financiraju. U tom kontekstu valja napomenuti da su školarine u većini slučajeva veće od prosječne hrvatske plaće.

Unazad par godina situacija je za njih ipak krenula nabolje – donošenjem Zakona o obavljanju studentskih poslova omogućen im je rad preko studentskog servisa. Bitno je istaknuti da je i do ove promjene, između ostalog, došlo na poticaj samih studenata – primjerice student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu  Marko Leskovar koji nije uspio upasti redovno, pa se odlučio za izvanredno studiranje, pokrenuo je online peticiju u veljači 2017. zbog nezadovoljstva razlikama u pravima studenata. U peticiji su se prikupljali potpisi onih koji zahtijevaju da izvanredni studenti dobiju priliku raditi preko studentskog servisa, a prikupljeno ih je više od 7000. 

S obzirom na to da određene razlike i dalje postoje, zanimalo nas je mišljenje redovitih studenata o njihovim pravima i razlikama u odnosu na kolege – izvanredne studente. Svoja su razmišljanja s nama podijelile četiri redovne studentice sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na pitanje smatraju li da bi izvanredni studenti trebali imati jednaka studentska prava kao i redoviti, dale su nam sljedeće odgovore:

– Smatram da bi izvanredni studenti trebali imati jednaka prava kao i redovni. Potrebna im je jednakost zato što nije svaki vanredni student zaposlen i potrebna su im jednaka prava na prehranu, popust na prijevoz i sl.

– Dosta izvanrednih studenata radi i vjerujem da su se uspjeli nekako snaći u životu, ali za one koji ne rade i kojima treba pomoć, ako im se može pružiti pomoć, zašto im se ne pruži? Bar nitko ne bi odbio popust na prehranu

– Mislim da bi vanredni studenti trebali imati približno jednaka prava kao i redovni. Obveze vezane za studiranje su skoro pa jednake, a vanredni studenti pored školarine snose još više troškova.

– Smatram da trebaju imati jednaka prava jer uz sve obaveze na faksu većina još i radi i toliko se muče i odriču kako bi stekli diplomu pa im treba olakšati koliko god se može.

Upitali smo ih koja studentska prava smatraju najkorisnijim. Evo što su rekle:

– Za mene je veliki plus što imamo iksicu i što tako možemo ostvariti popust na prehranu, ali sva druga prava su jednako dobra jer dosta studenata se muči s prilagođavanjem na novi život koji ih čeka pa svaka olakšica nam je dobrodošla.

– Smatram da je najkorisnije pravo popust na prijevoz i zdravstveno osiguranje jer su oni jednako studenti koliko su i redovni.

– Prehranu i prijevoz, zbog toga što si često studenti ne stignu sami kuhati i pripremati obroke i onda je super da ne moraju ići u pekaru ili neki restoran ili nešto slično sto je skuplje, nego mogu ići u menzu gdje mogu jesti skuhanu i finu hranu, a nije ni skupa. Prijevoz također zbog studenata koji su putnici, a mjesečne karte su dosta skupe i onda ti popusti koje imamo su uistinu korisni, posebice za studente slabijeg imovinskog statusa.

– Najkorisniji su zdravstveno,  prehrana i prijevoz jer za one koji nisu iz Osijeka i ne žive s roditeljima to olakšava život. Često ne stignu sami kuhati, a ovako mogu za malo novca jesti kuhanu hranu umjesto da žive od pommesa i nuggetsa. Prijevoz je bitan za studente koji žive relativno blizu Osijeka, ali bi im mjesečne karte bez popusta bile puno skuplje.

FOTO: PEXELS