LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
INTERVJU

Razgovarali smo s Kristinom Ivanuš – studenticom koju je podržala cijela Hrvatska

Kristina Ivanuš, studentica sada treće godine marketinga na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu, pristala je odraditi intervju sa Studentskim.hr. Naime, radi se o djevojci koja je prije nekoliko dana osvojila prestižnu, svjetski priznatu nagradu Hermann Gmeiner koja se dodjeljuje djeci odrasloj u SOS Dječjem selu koja su na neki način postala uzorom.

Kristina Ivanuš, studentica sada treće godine marketinga na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu, pristala je odraditi intervju sa Studentskim.hr. Naime, radi se o djevojci koja je prije nekoliko dana osvojila prestižnu, svjetski priznatu nagradu Hermann Gmeiner koja se dodjeljuje djeci odrasloj u SOS Dječjem selu koja su na neki način postala uzorom.

Hrvatska dobitnica nagrade Hermann Gmeiner, Kristina Ivanuš, svoju životnu priču započinje s četiri godine kada je stigla u SOS Dječje selo Lekenik sa svojom sestrom. O svome djetinjstvu i odrastanju u selu ima samo tople riječi. Brigu o njoj i sestri najviše je vodila SOS-majka koja joj je pružila svu ljubav i bez koje, kaže Kristina, ne bi bila osoba kakva je danas.

Dvije godine nakon dolaska u tu zajednicu našoj sugovornici dijagnosticirana je jako rijetka bolest perifernih živaca – poliradikuloneuropatija, koja uzrokuje slabost u udovima i osjećaj utrnulosti. S obzirom na to da je užasno rijetka i lijek ne postoji, liječnici nisu znali što bi joj točno preporučili. Na svu sreću, nedugo nakon toga u Kristinin život ulazi trener ronjenja koji joj je odlučio pružiti nove prilike i iskustva četvero djece iz SOS Zajednice mladih u Velikoj Gorici. U spomenutoj zajednici Kristina se našla upisom u srednju ekonomsku školu. Nakon samo godine dana ronjenja u Jadranskom moru, Kristina je obaviještena da je preboljela poliradikuloneuropatiju.

U čudu i nevjerici odlučila je nastaviti se baviti ronjenjem. Vesela i živahna kakva jest, ubrzo je počela i s drugim sportovima, poput tajlandskog boksa. Sportom se i danas aktivno bavi jer joj to pomaže ostati pozitivnom i zahvalnom za sve što joj život pruža. Osim toga, već dulje vrijeme ju zanima svijet modelinga u koji je stupila preko ronjenja. Trenutno je podvodni model, što je, kaže Kristina, puno teže nego što se čini, ali su rezultati čarobni. Isto tako, aktivno podupire ekologiju, što je pokazala svojim doprinosom u akciji čišćenja mora koju je organizirao njezin ronilački klub.

Njezina nagrada Hermann Gmeiner novčana je nagrada koja se dodjeljuje mladim uspjesima od 1991. godine. Čovjek iza cijele priče je Hermann Gmeiner, austrijski filantrop koji je nakon Drugog svjetskog rata odlučio pomoći djeci osnivanjem SOS Dječjih sela u sklopu kojih će se voditi briga o mališanima koji su odrastali u nešto težim uvjetima, bez roditelja i roditeljske skrbi. U Hrvatskoj trenutno postoje dvije lokacije – Lekenik i Ladimirevci. Na natječaj za nagradu Kristinu su prijavili članovi njezina Dječjeg sela, uz njezin blagoslov.

– U samim počecima natjecalo se 200-injak ljudi. Nisam niti u ludilu pomislila da ću ući u uži krug, a kamoli nešto više – govori nam Kristina.

Što se tiče nagrade koju je osvojila i nekih budućih planova, Kristina kaže kako je saznala da je ona dobitnica nagrade putem službenog e-maila:

– Kada sam ugledala e-mail, počela sam vrištati od sreće i nevjerice da su izabrali baš mene.

S obzirom na to da trenutno radi kako bi platila studiranje, novčana nagrada će joj uvelike pomoći u daljnjem školovanju. Kristinu mnogi danas nazivaju uzorom. Štoviše, ona se nada da će svojom pričom ohrabriti mlade ljude koji imaju ambicije da bez obzira na sve nedaće postignu nešto u životu. Evo što im poručuje:

– Nikada ne odustajte. Borite se za svoje snove, koliko god to bilo teško. 

Kristina ima mnoge planove za budućnost. Za početak, kaže, željela bi završiti studij, preseliti se na more i osnovati obitelj. Do tada, nastavit će slijediti svoju strast prema ronjenju i podvodnom modelingu te uskoro započinje sa snimanjem emisije o svojemu životu.

FOTO: FACEBOOK / KRISTINA IVANUŠ