LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potpuno drugačiji savjeti za uspješno učenje

Razbijamo mitove o učenju!

Nemojte učiti dan prije ispita. Uredite svoj kutak za učenje i uvijek tu učite. Nemojte raditi česte pauze dok učite. I niz drugih savjeta koje u ovom članku opovrgavamo!

Nemojte učiti dan prije ispita. Uredite svoj kutak za učenje i uvijek tu učite. Nemojte raditi česte pauze dok učite. I niz drugih savjeta koje u ovom članku opovrgavamo!

Zagrij stolicu i prioni na učenje. Uredi svoj kutak za učenje. Uči nekoliko sati u komadu pa onda napravi pauzu. Podcrtaj sve u skripti s raznobojnim markerima. Da ne nabrajamo dalje – riječ je o savjetima koje ste nebrojeno puta čuli i pročitali. No, jeste li ih pokušali primijeniti i jesu li vam pomogli?

Ljudski mozak je fascinantna stvar, a rezultati znanstvenih istraživanja s niza sveučilišta pokazuju da uobičajeni savjeti možda i nisu toliko dobri kako se mislilo. Krenimo s razbijanjem mitova o učenju.

Učenje na jednom mjestu iz jedne skripte

Unatoč uvriježenom mišljenju da je super imati svoj mali kutak za učenje, skriptu i što manje toga što ometa koncentraciju, istraživanja pokazuju da puno bolje rezultate ostvaruju oni studenti koji uče na raznim lokacijama (soba, učionica, knjižnica, ispred faksa, u tramvaju). Također, neka skripta ne bude jedini materijal za pripremu ispita. Koristite mobitel/laptop, istražujte, kupite knjige za glavne kolegije, a uz iksicu ili indeks to možete učiniti uz super popust u najbližoj Školskoj knjizi, snimajte glasovne zapise kolegama – ove različite aktivnosti itekako potiču bolje i kvalitetnije učenje, pamćenje i sistematizaciju naučenog.

Učite tako da x puta čitate jedno te isto gradivo?

Čitanje jednog te istog gradiva više puta je kao da uzmete križaljku s točnim odgovorima i bez razmišljanja ih krenete ispisivati. Odnosno, možete vi pročitati nešto deset puta, no pitanje je koliko ste toga razumjeli. Puno je bolja opcija da napišete pitanja vezana uz gradivo koje trebate savladati, potom pročitate jednom s razumijevanjem i onda krenete odgovarati na pitanja. Znat ćete što ste zapamtili, lakše se fokusirati na ono što niste i popunjavanjem rupa kvalitetnije zapamtiti gradivo. Ili radite kartice, na jednu stranu pišite pitanja, na drugu odgovore i izazovite sami sebe ili kolege na kviz.

Radite što manje pauza za vrijeme učenja

Krivo i krivo. Kažu znanstvenici da je uzimanje kraćih pauza dok pokušavate nešto naučiti ili riješiti najbolji put k rješenju. Iako pauzirate, vaš mozak podsvjesno se i dalje bavi rješavanjem problema i često će vam upravo u takvim trenutcima sinuti rješenje.

Uvijek pokušajte stvari staviti u neki kontekst, pogotovo ako imate problema s faktografijom. Ako je moguće, koristite i proučavajte slike, grafikone, tablice, učite iz knjiga koje po super cijeni uz studentski popust možete kupiti u Školskoj knjizi i napravite plan učenja. I sami znate koliko oko kojeg kolegija ima posla i unaprijed možete znati koliko će vam vremena trebati da savladate gradivo. Probajte se držati plana, ali budite i nježni prema sebi. Nekad jednostavno nije sat za učenje.

FOTO: UNSPLASH