LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Raspušten Studentski zbor na Filozofskom, studenti se bune protiv dekana i rektora

Sa skorim početkom nove akademske godine, pokrenula su se i zbivanja oko postupka razrješenja dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Sa skorim početkom nove akademske godine, pokrenula su se i zbivanja oko postupka razrješenja dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Skori početak nove akademske godine na zagrebačkom je Filozofskom fakultetu označio nastavak starih trzavica koje su obilježile minuli ljetni semestar. 

Sve je započelo sumnjivim ugovorima o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom kojima su se studenti na Plenumu zajedno s Fakultetskim vijećem uspjeli oduprijeti barem na neko vrijeme, zatim otpuštanjem dviju prodekanica i ponovnim vraćanjem predekanice Galić natrag na njezino radno mjesto te postupkom razrješenja dekana Vlatka Previšića koji je izglasalo Fakultetsko vijeće. 

Kao da višemjesečno natezanje dekana i studenata koje šteti funkcioniranju Fakulteta nije bilo dovoljno, farsa se nastavila prije nekoliko dana. Prvo se tijekom prošloga tjedna saznalo da je dekan podnio prijavu za kazneni postupak protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinonvić pod sumnjama da su, kako navodi u službenom priopćenju, organizirale nelegalni nastavak sjednice, uspostavile paralelni sustav upravljanja Fakultetom te omele rad i narušile ugled institucije – što se navodno dogodilo nakon što je dekan u lipnju napustio sjednicu u trenutku rasprave i glasanja o njegovu razrješenju.

Osim gore navedenim, protiv smjene dekana pokušava se izboriti još jednim načinom: 13. je rujna studente dočekalo novo neugodno iznenađenje – Odluka o poništavanju izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Ovakva odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu poprilično iznenađuje s obzirom na to da Studentski zbor u ovom sastavu djeluje od ožujka 2015. godine U obrazloženju se navodi da je do ovakve odluke došlo zato što Studentski zbor Filozofskog fakulteta nije donio Statut te da izbor u Studentski zbor uopće nije proveden propisno – prema broju članova u odnosu na studentske predstavnike u Fakultetskom vijeću te zastupljenosti prema studijima, razinama i godinama studija. Drugim riječima, navodi se da je postotak studenata u Vijeću dosad bio 14,6 posto, dok je propisano da ih mora biti 15 posto.

FFZG – uskoro plenum!, FOTO: Facebook/Akademska solidarnost

Ovakva bi se odluka mogla shvatiti brigom o pravima studenata sve dok se ne promotri iz drugog ugla – ona također pod upitnik dovodi i odluku o postupku razrješenja dekana. Studenti su odmah krenuli s protuakcijom – postavljanjem plakata s najavom Plenuma – koju su, kako prenosi Akademska solidarnost, prekinule čistačice koje su studente pitale imaju li za to dozvolu dekana, te sporne plakate uklonile. Poput postavljanja transparenata (također uklonjenih s pročelja Fakulteta te oduzetih studentima), nikad ranije studenti nisu imali problema s lijepljenjem plakata na prostorima namijenjenima tome.

Raspušteni Studentski zbor Filozofskog fakulteta te studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću sastali su se 14. rujna te zaključili da ovakvim postupcima dekan i rektor nikoga nisu uvjerili da su im prava studenata na prvom mjestu, kao i da bi se brojne odluke tijekom posljednjih godinu i pol mogle smatrati upitnima – uključujući i onu o izboru Vlatka Previšića za dekana – jer postotak studenata u Vijeću vjerojatno nikada nije dosegnuo 15 posto.

– Gotovo godinu i pol nakon provedenih izbora za Studentski zbor, kao i godinu dana nakon početka mandata studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, dekan i rektor zaključili su da su oba postupka bila nelegalna. Pitanje je zašto onda zbog njih odgovaraju studenti, a ne oni koji su ih raspisali i potvrdili? Studentski zbor pritom tijekom cijelog trajanja tog razdoblja nije zaprimio nikakva upozorenja glede nepravilnosti prilikom njegovog izbora ili glede podzastupljenosti studenata u Fakultetskom vijeću, što se uostalom moglo riješiti i raspisivanjem dodatnih izbora za slobodna mjesta kako u Studentskom zboru, tako i u Fakultetskom vijeću, a što je u potpunosti u ingerenciji i odgovornosti dekana i rektora. – navedeno je u priopćenju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću.

Fakultetska prostorija A-015, koju studentske udruge koriste više od 25 godina, također je oduzeta studentima. Akademska solidarnost donosi obavijest o privatnim zaštitarima koji reguliraju zbivanja na fakultetu i (zasad) uklanjaju plakate te se čini da u prostorima inače veselog i opuštenog fakulteta trenutno vlada pravo opsadno stanje. Pred studentima Filozofskog fakulteta nova je akademska godina koja označava početak nove borbe za vlastita prava, a na Plenum pozivaju sve ostale studente i građane.

– Studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću te članovi raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta kao legitimni predstavnici svih studenata Filozofskog fakulteta, poduprti od strane svojih kolega, izjavljuju ovom prilikom da će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi obranili demokratske procedure na svojem fakultetu te kako bi sačuvali ono malo ugleda što je toj instituciji ostalo otkako je Vlatko Previšić zasjeo na mjesto dekana, a Damir Boras na mjesto rektora Sveučilišta u Zagrebu. – stoji u priopćenju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću.

FOTO: FACEBOOK/STUDENTSKI ZBOR FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU