LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Vicko Perasović

Prve dvije godine bio sam totalno nezainteresiran student, a onda se sve promijenilo

Porazgovarali smo s predsjednikom splitske udruge studenata informatičkog menadžmenta Vickom Perasovićem. Saznajte što je njega natjeralo da se aktivira u udruzi i zašto bi svaki student trebao aktivno raditi na sebi.

Porazgovarali smo s predsjednikom splitske udruge studenata informatičkog menadžmenta Vickom Perasovićem. Saznajte što je njega natjeralo da se aktivira u udruzi i zašto bi svaki student trebao aktivno raditi na sebi.

Vicko Perasović je student prve godine diplomskog studija Ekonomskog fakulteta u Splitu i predsjednik Udruge studenata informatičkog menadžmenta. Kako sam kaže, prve dvije godine fakulteta nije bio prilično zainteresiran student, ali kad se na trećoj godini upisao na informatički menadžment, porasli su mu interesi. Počeo je više čitati, istraživati i raditi, te se ne tako davno našao na mjestu predsjednika udruge. Osim informatičkog menadžmenta također ga zanimaju druga područja ekonomije, kao što su financijska tržišta, monetarna politika, itd. Njegova druga ljubav je košarka, kojom se aktivno bavio sve do fakulteta.

Kada je osnovana udruga IMEF i čime se bavi?

Udrugu su 22. studenog 2012. osnovali naše kolege i prijatelji Živko Krstić i Hrvoje Gabelice. Naša generacija priključila se par mjeseci nakon osnivanja, a godinu dana kasnije prihvaćam ulogu predsjednika udruge.

Udruga se bavi isključivo djelovanjem na područjima interesa naših članova, koji variraju od informatičkog menadžmenta do drugih ekonomskih aktivnosti, primjerice marketinga. Omogućena su im sudjelovanja na natjecanjima, uspostavljanje odnosa s različitim poslodavcima i članovima akademske zajednice te druženja i izlasci. Ne postoji striktna granica našeg djelovanja, te se od svakog člana očekuje da predloži neki projekt ili aktivnost. Iako izgledamo kao jako specijalizirana udruga, smatram da smo poprilično fleksibilni po tom pitanju.

Koliko je udruga akivna u smislu organiziranja projekata, radionica i slično?

Imamo doista velik broj realiziranih projekata s obzirom na to da smo mlada udruga. Organizirali smo IT konferencije gdje su kao gosti došli cijenjeni poduzetnici i članovi akademske zajednice iz Hrvatske. Sudjelovali smo sa partnerskim firmama u organizaciji evenata kao što je CISEx Friday. Također smo imali i gostujuća predavanja, kao npr. „Kako bi Google predavao matematiku?” od Tonija Miluna, i predavanja na temu informatike, primjerice Data Mining. Neizostavne su i naše radionice na temu Excela, Tableau (program za vizualizaciju) i druge, koje su otvorene za sve zaintersirane, od studenata pa do zaposlenih osoba. Jedan od najvažnijih aspekata našeg djelovanja su članci na našem portalu na razne teme, kojeg redovito posjećuju i čitaju osobe sa različitih krajeva svijeta.

Koliko aktivnih, a koliko pasivnih članova sudjeluje?

Imamo 15 članova, od toga 10 aktivnih, s tim da ne uključujem novopridošle članove koji se još moraju dokazati. Mi stavljamo naglasak na kvalitetu, a ne na kvantitetu!

Što vas razdvaja i spaja od drugih sličnih udruga?

Svi geekovi s ekonomije napokon imaju gdje biti! Mislim da smo različiti u tome što nam nije među glavnim ciljevima da brzo rastemo i da velik broj ljudi zna za nas, iako to nikada nije loše. Mi smo mala udruga kojoj je cilj postići najviše što može za svoje članove. Više se od pola članova prethodne generacije zaposlilo i sada aktivno radi kod nekog od partnera udruge. Ako naši članovi izađu iz udruge sa većim znanjem i iskustvom u područjima djelovanja koji NJIH najviše zanimaju, smatram da smo postigli jedan od naših ciljeva. Drugi bi bio promoviranje informatičkog menadžmenta, za kojeg mnogi smatraju da nije konkretno područje te da je izgubljeno negdje između ekonomije i informatike, što je daleko od istine.

Zašto bi se netko nakon što pročita intervju priključio vašoj udruzi?

Najvažnije je da osoba koja se želi pridružiti udruzi bude zainteresirana za ono čime se bavimo. Ako nema interesa i individualne želje za napretkom i stjecanjem novih kompetitivnih znanja, nema smisla uopće sudjelovati. Ako interes postoji, smatram da udruga može poslužiti kao alat kojim će student izgraditi sebe kao radno i intelektualno sposobnu osobu te na taj način olakšati tranziciju između fakulteta i zaposlenja. Isto tako studenti će steći nova poznanstva, od drugih studenata do profesora i poslodavaca, te će ostaviti za sobom rad na projektima i aktivnostima koje će im u najgorem slučaju poslužiti kao odlična referenca u CV-u. Mislim da im fleksibilnost odabira područja djelovanja, mogućnost da sami smišljaju projekte i odlučuju kada i na koji način će nešto raditi daje slobodu da se izgrade.

Koji su vaši sljedeći projekti?

Zasad u planu imamo organizaciju radionice u popularnom statističkom programu IBM SPSS, te ovim putem želim pozvati sve zainteresirane da nam se pridruže. Također ćemo organizirati još jednu IT konferenciju i predavanje. Za sve informacije pratite naš portal Imef.me na kojem ćemo objaviti vrijeme i mjesto događaja. Ostali projekti još su u fazi planiranja, te ne bih odavao ništa dok ne bude sve spremno.

Što bi poručio za kraj našim čitateljima - studentima?

Radite aktivno na sebi. Mislim da smo svi počeli shvaćati da fakultet sam po sebi više nije dovoljan i sve nas čeka mnogo konkurentnije radno tržište nego što je to prije bilo. To nije razlog da padnete u depresiju, jednostavno trebamo naučiti kako se nositi sa stanjem koje smo naslijedili. Mi smo se pronašli kroz rad u našoj udruzi. Možda najvažnija stvar jest raditi ono što vam je najuzbudljivije, jer na taj način ćete postići neusporedivo više.

FOTO: STUDENTSKI.HR