LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravo na obrazovanje

PROMJENE SU NUŽNE Samo 3% osoba s invaliditetom u Hrvatskoj ima visoku ili višu stručnu spremu

Panel rasprava projekta Impact4values ukazala na važnost uvođenja novih promjena u uvjetima i mogućnostima studiranja osoba s invaliditetom.

Panel rasprava projekta Impact4values ukazala na važnost uvođenja novih promjena u uvjetima i mogućnostima studiranja osoba s invaliditetom.

Jeste li znali da je među osobama s invaliditetom samo 3 % onih s visokom ili višom stručnom spremom? Taj rezultat podupire i analiza prava osoba s invaliditetom dostupnih na internetskim stranicama, kao i anketa provedena kod osoba s invaliditetom koje je u sklopu projekta Impact4values proveo Centar za razvoj vrijednosti.

 

Posljednji dostupni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazali su da 66 posto osoba s invaliditetom ima samo osnovnoškolsko obrazovanje ili manje od toga, oko 26 posto ima srednju stručnu spremu, pet posto ima specijalno obrazovanje, dok je samo tri posto osoba s invaliditetom s visokom ili višom stručnom spremom.
 

Udruga Centar za razvoj vrijednosti, svojim djelovanjem promiče socijalnu uključenost, zapošljavanje i dobrobit osoba s invaliditetom kroz različite projekte usmjerene prema osobama s invaliditetom i njihovom okruženju, stručnoj javnosti, kao i društvu u cjelini. Upravo s ciljem povećanja podrške ranjivim skupinama društva, osobama s invaliditetom u  ostvarivanju prava i povećanju njihove informiranosti o istima, udruga je pokrenula projekt Impact4values, financiran sredstvima Zaklade Solidarna, u sklopu kojeg je održana panel rasprava “Moje pravo obrazovanja” gdje je glavna tema bila pristupačnost sustava visokog obrazovanja za osobe s invaliditetom.

FOTO: PR/Bagadodo

Na panel raspravi sudjelovali su panelu predstavnik obrazovne ustanove - Ekonomski fakultet, prof. dr. sc. Mirjana Pejić Bach, Ureda za studente s invaliditetom - Lana Molvarec, mag. paed. soc., Gradskih ureda za obrazovanje i organizaciju civilnog društva - Savjetnica Pravobraniteljice za OI Lidija Pongrac mr. sc. soc. peg. i defekt., zatim predstavnici udruga i saveza - Hrvatski savez slijepih, Ines Hlevnjak, mag.konf.prev., te mag. rehab. educ. Nevena Zubčić, iz Udruge Liberato, te Stipo Margić, bacc. ing. el. techn. inf., Predsjednik udruge Liberato te Udruga "Znam“.

                  

Kao glavni problemi obrazovanja osoba s invaliditetom pokazali su da sve službe neovisno o broju studenata s invaliditetom koji određeno sveučilište ima zaposlenu samo jednu osobu za podršku studentima s invaliditetom, postojanje problema povezanih s pitanjem prijevoza studenata s invaliditetom, prilagodbom stručne literature, kao i slaba povezanost sveučilišta s drugim dionicima koji pružaju usluge studentima s invaliditetom.

Unatoč nepostojanju  jedinstvene evidencije studenata s invaliditetom, u sklopu projekta Impact4value provedena je anketa koja je ukazala na problematiku svakodnevice OI i to na neprilagođenost literature, nepostojanje adekvatnog prijevoza o fakulteta, infrastrukturnu neprilagođenost ustanova visokog obrazovanja, neznanje o studentskim pravima osoba s OI i ključnim osobama za praktičnu pomoć, te nemogućnosti odrađivanja velike većine studentskih poslova. Također naglasak je bio na potrebi podrške i nakon završetka karijere i potrebi postojanja svojevrsnog Centra karijera koji bi pomogao osobama s invaliditetom da već prije završetka obrazovanja promišljaju i pretražuju opcije zapošljavanja i samozapošljavanja.

 

Prostor za unaprjeđenje sustava visokog obrazovanja za osobe s invaliditetom zasigurno postoji, zaključili smo na održanom panelu, posebice na planu povećanja broja studentskih koordinatora osoba s invaliditetom, omogućavanja prijevoza studentima koji nemaju prebivalište u gradu u kojem studiraju, te na podizanju svijesti o potrebama i pravima svih osoba s invaliditetom, neovisno o tipu i stupnju invaliditeta, posebno kod ključnih osoba koje sudjeluju u obrazovanju osoba s invaliditetom jer se u praksi pokazalo kako nemaju svi zaposlenici obrazovnih objekata često nemaju razumijevanja za onaj invaliditet koji nije „vidljiv“ poput disleksije ili poremećaja pažnje.

 

"Prostora za poboljšanje ima, kao i motivacije i volje za istima, te da će se najbolja rješenja postići kvalitetnom suradnjom između donositelja odluka, sveučilišta i organizacija civilnog društva. Vjerujemo da ćemo nakon svih provedenih aktivnosti koje nam još slijede us klopu ovog projekta ostvariti napredak i osigurati lakšu svakodnevicu osoba s invaliditetom, kao i njihovu perspektivnu budućnost u koji bi mogli bolje razvijati i koristiti svoje talente i vještine.” - izjavila je predsjednica Udruge, Maria Tomić Preiner, diplomirana psihologinja i socijalna radnica, a ujedno i osobe s cerebralnom paralizom.

 


Ova Udruga nastavlja s provedbom svog projekta i u 2024. godini te u najavi imaju u sklopu projekta Impact4valus brojne aktivnosti i događanja za sve generacije poput Digitalne izložbe osoba s invaliditetom, Promocije Dokumentarnog filma, pokretanje Info centra koji podrazumijeva skup radionica pod nazivom “Živim europska prava i vrijednosti”, izrada edukativne igre Kartice europskih vrijednosti, organizacija Zagovaračkog kampa za osobe s invaliditetom i ostale aktivnosti koje slijede do jeseni 2024.
 

FOTO: PR
FOTO: PR, BAGADODO