LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
I ove godine u Rijeci se održava USSUD

Projekt USSUD2 u Rijeci: Unaprjeđenje studentskog standarda u domeni kulture

Godina 2012. obilježena je uspješno provedenim projektom USSUD1 pod nazivom «Ne budi panj» te su ostvareni ciljeve i osnovan je Studentski kulturni centar - SKC na Sveučilištu u Rijeci.

Godina 2012. obilježena je uspješno provedenim projektom USSUD1 pod nazivom «Ne budi panj» te su ostvareni ciljeve i osnovan je Studentski kulturni centar - SKC na Sveučilištu u Rijeci.

Godina 2012. obilježena je uspješno provedenim projektom USSUD1 pod nazivom «Ne budi panj». Ciljevi su ostvareni i osnovan je Studentski kulturni centar - SKC na Sveučilištu u Rijeci.

Dobar odaziv i pozitivne reakcije na projekt potakli su organizatore na razmišljanje o novom projektu. Želja im je da poznati slogan i prepoznatljiv identitet «Ne budi panj» svake godine odgovara na novi kulturni izazov. 

I ove je godine glavni cilj projekta USSUD2, ali i inicijativa grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, aktivno uključiti što veći broj mladih u procese kreiranja kulturne politike i kulturnog života Grada Rijeke i Sveučilišta. Tema koju USSUD2 ove godine istražuje i propitkuje jesu prostori industrijske baštine Rijeke te uvijek živo pitanje «što s njima napraviti, zašto ih, kako i treba li ih (uopće) revitalizirati». Kako bi USSUD-om potaknuli studente i mlade na veći angažman u kulturi, u okviru projekta provodit će se studentske radionice i ekspertni razgovori te će se nastojati označiti 20 lokaliteta kulturne i povijesne važnosti koji formiraju tematsku stazu. Uz sve to, kontinuirano će trajati e-rasprava čime želimo potaknuti kritičko mišljenje svih zainteresiranih za projekt USSUD2.

Program USSUD2 odvijat će se od 12. do 16. svibnja 2014. godine Planiran je niz aktivnosti kojima bi se mladima trebala pružiti prilika da iznesu svoje mišljenje i sudjeluju u kreiranju kulturnog života Grada Rijeke i Sveučilišta.
U okviru projekta provode se studentske radionice:

Ljušture pričaju crtežom/riječju: Tematski povezane radionice su u trajanju od 7. travnja, a njihov je cilj oblikovanje slikovnice koja kroz riječ i sliku kritički sagledava postrojenja riječke industrije kroz razdoblja. Od njenih začetaka do propadanja i zatvaranja. Radionice pohađaju članovi Udruge studenata kroatistike ˝Idiom˝ Filozofskog fakulteta u suradnji sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti. Za vrijeme trajanja projekta studentski će se radovi izložiti u prostoru ex Bernardi, a 28. svibnja u 19 sati na brodu Galeb predstavit će se i slikovnica u sklopu najave Student Day Festivala.

Nekad bilo, sad se spominjalo: 12. svibnja u 14 sati održat će se obilazak riječke industrijske baštine. Obilazak je planiran turističkim autobusom. Razgledavanje započinje ispred hotela Continental, a obići će se Ružićeva ulica, Vodovodna ulica, Mrtvi kanal, luka i lukobran, Baračeva ulica, bivše postrojenje Torpedo te Rikard
Benčić. Po završetku obilaska, održat će se radionica za studente koji su sudjelovali u obilasku. Radionica će se odvijati u prostorima ex Bernardi u srijedu, 14. svibnja u 17 sati. Cilj je radionice razmisliti o samoj pojavi napuštenih industrijskih postrojenja te osmisliti način prenamjene tih istih prostora. Studenti će, sukladno podacima koje su dobili tijekom obilaska, osmisliti i kreirati QR kodove koji će se privremeno izložiti na odabranim lokacijama te voditi na mrežnu stranicu USSUD-a na kojima su objavljene zanimljivosti o bivšim industrijskim postrojenjima grada. Za ovu je radionicu obavezna prijava.

Pozivaju se svi koji svoju viziju i mišljenje žele podijeliti s drugima, ostalim sudionicima i uvaženim gosta, ali i sve koji se žele informirati o riječkim industrijskim postrojenjima da nam se pridruže na razgovorima:
Potencijali ili crne rupe grada? – razgovor će se održati u utorak, 13. svibnja u 17 sati u prostoru ex Bernardi. Na tribini sudjeluju Theodor de Canziani Jakšić (skrbitelj spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić), Ivan Šarar (Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke), te Ivana Golob (predstavnica Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci).
Pokažite nam kako se to radi? – razgovor o primjerima dobre prakse prenamjene industrijskih prostora održat će se 16. svibnja u 17 sati u prostoru ex Bernardi. Na tribini sudjeluju Luka Piškorić (Poligon - kreativni centar, Ljubljana), Albi Enesi (studio 29, Manifesto2020, Trst), Mario Petreković (Shock Show Industry, Zagreb) i predstavnik Joga Centar.

Aktivnosti projekta zaključit će se zabavom u baru Cukarikafe u petak, 16. svibnja s početkom u 19 sati.

Na zabavan i edukativan način želimo omogućiti uključivanje što većeg broja studenata i srednjoškolaca u kulturne i umjetničke aktivnost te potaknuti na uključivanje i sudjelovanje svih zainteresiranih u projektu - Grad Rijeka kao Europska prijestolnica kulture u 2020. godini.
Pozivaju se svi zainteresirani studenti, učenici i građani da se pridruže u ovogodišnjoj kampanji te aktivno sudjeluju u raspravi o ovom kulturnom izazovu. Organizatori se raduju sudjelovanju i idejama, a za sve dodatne informacije o radionicama, tribinama i USSUD-u općenito posjetite mrežnu stranicu.