LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjere opreza

Prevencija od zaraze koronavirusom: institucije krajnje ozbiljne, studenti pronalaze razlog za šalu

Mjere prevencije od zaraze koronavirusom na vrhuncu su i nadležna tijela ništa ne žele prepustiti slučaju pa izdaju niz savjeta, između ostaloga studentima koji su nedavno boravili u mjestima pogođenima zarazom. Studenti se, s druge strane, šale na račun mjera opreza.

Mjere prevencije od zaraze koronavirusom na vrhuncu su i nadležna tijela ništa ne žele prepustiti slučaju pa izdaju niz savjeta, između ostaloga studentima koji su nedavno boravili u mjestima pogođenima zarazom. Studenti se, s druge strane, šale na račun mjera opreza.

Nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom poduzima se niz mjera koje će spriječiti širenje daljnje zaraze. Budući da je virus u RH stigao iz Italije, na posebnom oprezu trebaju biti oni koji su nedavno boravili upravo u toj susjednoj nam zemlji. 
Upravo je Italija zemlja u kojoj je boravilo ili boravi mnogo studenata iz Hrvatske, bilo da se radi o studentskoj razmjeni ili izletu. Nadležni su stoga odlučili upozoriti na mogućnost zaraze u određenim talijanskim regijama. Agencija za mobilnost i programe EU uputila je svim visokim učilištima upozorenje u kojemu prema preporuci Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva znanosti i obrazovanja stoji:

– Molimo sve organizacije, korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da naprave reviziju svih planiranih projektnih aktivnosti te u dogovoru s projektnim partnerima odgode dolazne i odlazne mobilnosti iz pogođenih područja.

Preporučili su također odgodu putovanja u ostale kineske pokrajine kao i odgodu za ostale odlazne i dolazne aktivnosti studenata i osoblja. Dalje navode kako je talijansko Ministarstvo obrazovanja donijelo mjere kojima se odgađaju i aktivnosti poput studijskih ili školskih izleta. Ističu i da će troškovi nastali putovanjima neodgodivima zbog više sile biti podmireni. Na kraju su istaknuli da je važno pratiti razvoj novonastale situacije, kao i savjete nadležnih tijela. Oni koji se nalaze na područjima pogođenima zarazom uvijek mogu potražiti pomoć u hrvatskim veleposlanstvima, konzulatima ili počasnim konzulatima.


Vezano: 


Institucije su, kao što vidimo, ozbiljne u poduzimanju mjera koje će spriječiti širenje zaraze, a studenti upozorenja pretvaraju u zabavu. Naime, u Facebook grupi Sveučilište u Zadru (studenti) osvanula je objava kojom se pozivaju sve osobe koje su boravile na nekom od zaraženih područja da ne pohađaju nastavu 14 dana, odnosno, onoliko koliko traje vrijeme inkubacije. Navedeno je neka to učine radi mjera prevencije od širenja zaraze, ali i kolegijalnosti i solidarnosti prema kolegama slabijega imuniteta. Ova ozbiljna objava nije prošla bez neozbiljnih komentara poput ovog:

 

Foto: Facebook / Screenshot

Studenti su se nastavili šaliti na račun mjera opreza koje neki tumače kao nepotrebnu paniku. U komentarima je osvanuo popularni meme, a neki su se pitali tko će im srediti ispričnice:

Foto: Facebook / screenshot
 
 
Foto: Facebook / screenshot

Očito je da među studentima ne vlada nepotrebna panika, ali pitanje je koliko ćemo se još moći šaliti na račun mjera prevencije od zaraze. Pozivamo stoga sve da ih shvate ozbiljno i uistinu ih se pridržavaju kako bismo se, kada opasnost prođe, mogli sa zadovoljstvom smješkati.

FOTO: FACEBOOK / SCREENSHOT