LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PREDSJEDNIČKI IZBORI U AMERICI

Influenceri, „meme kultura” i društvene mreže najjače oružje Kamale Harris u privlačenju mladih birača?

Izraz "Operacija Kokos" nastao je iz greškom shvaćene izjave Kamale Harris i brzo postao viralan, što su njeni stratezi iskoristili za jačanje njezine online prisutnosti, dok su influenceri igrali ključnu ulogu u širenju memova i kulturnih fenomena vezanih uz nju.

Izraz "Operacija Kokos" nastao je iz greškom shvaćene izjave Kamale Harris i brzo postao viralan, što su njeni stratezi iskoristili za jačanje njezine online prisutnosti, dok su influenceri igrali ključnu ulogu u širenju memova i kulturnih fenomena vezanih uz nju.

"Operacija Kokos" i njeni početci


Izraz "Operacija Kokos" nastao je nakon govora potpredsjednice Kamale Harris u kojem je spomenula izreku svoje majke, što su mnogi online korisnici drukčije shvatili i pretvorili u šalu. Ovaj trenutak postao je viralan, s podržavateljima i kritičarima koji su koristili slike kokosa kako bi predstavljali Harris. Fraza je postala internetski hit, vodeći do objava i čak pića s temom kokosa u barovima Washingtona. Političke figure i influenceri pridružili su se trendu, doprinoseći memefikaciji Harris.
 
@kamalahq

she has arrived

♬ original sound - madllr
 

Prihvaćanje meme kulture


Osobe zadužene za predsjedničku kampanju Kamale Harris kapitalizirale su ove viralne trenutke, koristeći ih za angažiranje mlađe demografske skupine. Mlađa publika, posebice osobe koje glasuju po prvi put, ključna je za nadolazeće izbore, a tim Harris iskoristio je njezin meme potencijal kako bi stvorio pristupačnu i prepoznatljivu online prisutnost. Memovi poput "Operacije Kokos" služe kao oblik modernog političkog brenda, čineći Harris pristupačnijom i autentičnijom potencijalnim glasačima.

Hrvatski sabor: Orešković ministru Šipiću poručila da je simbol uhljebljivanja i loša poruka za mlade u inozemstvu


 
@anatomyofafall bumpin that in the coconut tree #brat ♬ original sound - m🕺🎞️
 

Brat Girl Summer i kulturni utjecaj


Još jedan aspekt memeifikacije Harris je Brat Girl Summer meme, inspiriran izlaskom albuma pop zvijezde Charli XCX, Brat. Izraz brat simbolizira bezbrižan, buntovan stav, s čime su se mnogi mladi poistovjetili. Povezivanje Harris s ovim memom dodatno je pridonijelo njezinoj popularnosti, ponajviše na društvenoj mreži TikTok. Naime, čak ju je i autorica albuma Brat, Charlie XCX, javno podržala u kratkoj objavi na društvenoj mreži X:
 

Ovako su izgledali studentski izbori na sveučilištima ove godine. Gdje je izlaznost niska, a gdje najviša?


 

Uloga influencera na društvenim mrežama


Influenceri na društvenim mrežama odigrali su značajnu ulogu u širenju ovih memova. Stvaranjem i dijeljenjem sadržaja vezanog uz Harris, povećali su njezin doseg i utjecaj. Platforme poput TikToka i Instagrama postale su bojišta za politički utjecaj, a Harris je učinkovito iskoristila ove alate za održavanje snažne online prisutnosti. Podrška influencera bila je ključna u pretvaranju naizgled trivijalnih trenutaka u raširene kulturne fenomene.


Političke implikacije i strategije


Memefikacija Kamale Harris odražava širi trend u političkim kampanjama gdje se tradicionalne strategije nadopunjuju modernim digitalnim taktikama. Kako memovi i društvene mreže postaju sve važniji u političkom diskursu, buduće kampanje vjerojatno će nastaviti ovaj trend. Za Harris, iskorištavanje ovih viralnih trenutaka moglo bi biti ključno za mobilizaciju ključne baze birača i jačanje njezinog političkog brenda dok se natječe za prvu predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.
FOTO: SNIMAK EKRANA / KAMALA HQ (X) / WIKIMEDIA COMMONS / (OFFICE OF KAMALA HARRIS) / CANVA