LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prirodoslovno-matematički fakultet

Predstava zaposlenika i studenata s PMF-a već više od desetljeća popularizira znanost među djecom

Inicijativa za pokretanje predstave potekla je od mlađih zaposlenika Kemijskog odsjeka, a danas se održava zahvaljujući predanosti više od četrdeset djelatnika i isto toliko studenata.

Inicijativa za pokretanje predstave potekla je od mlađih zaposlenika Kemijskog odsjeka, a danas se održava zahvaljujući predanosti više od četrdeset djelatnika i isto toliko studenata.

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već više od desetljeća provodi iznimno uspješan projekt Čarolije u kemiji, namijenjen djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola. Ta interaktivna predstava, koja se održava od 2007. godine, ima za cilj popularizaciju kemije i prirodoslovlja te približavanje znanosti najmlađima na zabavan i edukativan način.

Inicijativa za pokretanje predstave potekla je od mlađih zaposlenika Kemijskog odsjeka, nadahnutih idejom Nenada Judaša, koji je lik Čarobnjaka osmislio i prvi put glumio 2000. godine u sklopu serije predavanja, prateći izložbu Nenada Raosa Deset kemijskih pokusa (koji su promijenili svijet). Od tada se Čarolije u kemiji održavaju jednom godišnje, najčešće u veljači, privlačeći sve veći broj sudionika.


Izvrsna prilika za studente za steći novo iskustvo: PMF traži pomoć u organizaciji 6. Dana karijera


Predstava Čarolije u kemiji prikazuje kemiju kao fascinantnu i zabavnu znanstvenu disciplinu, povezujući svijet mašte s realnošću znanstvenih otkrića. Djeca imaju priliku sudjelovati u različitim kemijskim pokusima, poput izmućkavanja plave i crvene boce ili dodirivanja crne zmije. Ta interaktivnost omogućuje djeci da se aktivno uključe u proces učenja, što rezultira velikim entuzijazmom i željom za daljnjim istraživanjem kemije.
 

Pozitivan utjecaj na djecu


Prvi susreti s kemijom i znanstvenim načinom razmišljanja mogu biti ključni za oblikovanje stava djece prema znanosti, njihov izbor zanimanja te razvoj kritičkog mišljenja. Čarolije u kemiji osiguravaju da djeca predstavu napuste nasmijana i ispunjena dojmovima, često izražavajući želju da jednog dana postanu kemičari. Njihovi crteži, sastavci i zahvale svjedoče o trajnom utjecaju ove predstave na njihov interes za znanost.

Zagrebački PMF uvodi novi izborni kolegij za buduće stručnjake u farmaceutskoj industriji


Uz samu predstavu, organiziraju se razna događanja u predvorju, obilasci laboratorija i radionice, pružajući djeci cjelokupno iskustvo znanstvenog istraživanja. Svako dijete nakon predstave dobiva priznanje kao Naš mali kemičar ili Naša mala kemičarka, što dodatno potiče njihov entuzijazam i osjećaj postignuća.
 

Sudjeluje više od četrdeset djelatnika i isto toliko studenata


Uspjeh Čarolija u kemiji održava se zahvaljujući predanosti više od četrdeset djelatnika i isto toliko studenata Kemijskog odsjeka, koji svake godine doprinose pripremi i izvedbi predstave. Predstave su besplatne i često imaju humanitarni karakter, podržavajući akcije poput Korak u život i Djeca prva. Također, bile su dio obilježavanja Međunarodne godine kemije 2011. godine, a 2016. godine predstava je gostovala u Metkoviću u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Metković.

Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj


Za više informacija o projektu Čarolije u kemiji i sudjelovanju, zainteresirani se mogu obratiti prof. dr. sc. Tajani Preočanin preko e-maila tajana@chem.pmf.hr.
IZVOR: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU
FOTO: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU