LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Donesena odluka o dekanskom roku

Pravni fakultet konačno se oglasio oko dodatnih rokova, studenti planiraju protest

Pravni fakultet u Splitu obavijestio je studente o održavanju dekanskog roka, no studenti upozoravaju na druge brojne probleme koji ih stavljaju u nepovoljan položaj zbog čega organiziraju protest u petak, 18. rujna, u 12 sati.

Pravni fakultet u Splitu obavijestio je studente o održavanju dekanskog roka, no studenti upozoravaju na druge brojne probleme koji ih stavljaju u nepovoljan položaj zbog čega organiziraju protest u petak, 18. rujna, u 12 sati.

Dekan Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić donio je odluku o dekanskom ispitnom roku u akademskoj godini 2019/2020. godini. Podsjetimo, Pravni fakultet u Splitu već je dugo uzrok nezadovoljstva među studentima jer u travnju nije bio održan izvanredni rok nakon čega su studenti organizirali manji prosvjed, odnosno okupljanje i pokušali riješiti problem s Upravom, ali bezuspješno. 
Vezano: Studenti Pravnog fakulteta: „Uprava Fakulteta ne nudi rješenje, već samo ignoriranje na goruću problematiku”
Uprava tada nije odgovarala na upite kako studenata tako ni novinara, a jedno su vrijeme bili i na kolektivnom godišnjem, pa do komunikacije nije moglo doći. Ipak, sada u odluci dekana stoji sljedeće:
– Vodeći računa o izvanrednim okolnostima nastalima zbog pandemije bolesti COVID-19, kao i okolnosti neodržavanja izvanrednog ispitnog roka u travnju, dekanski ispitni rok u akademskoj godini 2019/2020. održat će se tijekom dva radna tjedna, u razdoblju od 21. do 30. rujna 2020. godine.
Studenti mogu prijaviti ispite iz svih kolegija koje su upisali u tekućoj akademskoj godini, i to samo jednom iz pojedinog kolegija, a način održavanja ispita, kao i broj i raspored termina identičan je terminima iz drugog dijela jesenskog roka. Studentska će referada, bez mogućnosti mijenjanja, preslikati te rokove na dekanski ispitni rok te o rasporedu povratno obavijestiti nastavnike koji studente moraju obavijestiti o točnom satu i mjestu održavanja ispita najkasnije 24 sata prije ispita.

Student koji ipak neće pristupiti ispitu, a koji ga je prijavio, dužan ga je odjaviti najmanje 3 dana prije ispita kako bi nastavnik mogao organizirati rok. Odluku možete pronaći na poveznici.

Studenti i dalje nezadovoljni – planiraju protest

S obzirom na to da njihov problem traje još od travnja, studenti su se ponovno odlučili na protest, a ovoga puta planiran je za petak, 18. rujna, u 12 sati. Kao glavne zahtjeve okupljanja iznijeli su sljedeće:
  • online nastava i online ispiti za vrijeme pandemije COVID-19
  • smanjenje bodovnog praga za upis u više godine
  • školarina – sniziti cijene po ECTS-bodovima
  • jedini od svih sastavnica Sveučilišta ne možemo jedan kolegij prenijeti besplatno u višu
  • aktualna problematika.
Neki su studenti nadopunili taj popis, pa traže da se ECTS-bodovi raspodijele pravedno, umjesto da svi kolegiji nose jednak broj bodova, i traže pravo otplate školarine na rate za sve studente, ponovno uvođenje ponavljanja ispita u slučaju premale prolaznosti studenata na ispitima i slično. S obzirom na to da o nekim zahtjevima odlučuje Sveučilište, dio studenata želi staviti fokus na smanjenje participacije i uvođenje obročnog plaćanja, ali i na odnos Fakulteta i studenata.

Ovoga puta nije riječ o manjem, spontanom okupljanju, nego o službeno prijavljenom protestu na kojemu će studenti izraziti svoje nezadovoljstvo i boriti se za svoja prava.
FOTO: UNSPLASH