LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uređaji budućnosti

Pametne naočale ili alat za špijuniranje? Studenti eksperimentom otkrili mračnu stranu ove tehnologije

Studenti su eksperimentom uspjeli identificirati nepoznate osobe i prikupiti njihove osobne podatke, koristeći dostupnu tehnologiju poput kamera na naočalama i prepoznavanja lica.

Studenti su eksperimentom uspjeli identificirati nepoznate osobe i prikupiti njihove osobne podatke, koristeći dostupnu tehnologiju poput kamera na naočalama i prepoznavanja lica.

Uređaji budućnosti, poput pametnih naočala, mogli bi zamijeniti pametne telefone, a tehnološki divovi poput Mete i Applea već rade na njihovom razvoju. No, dok napredak tehnologije donosi brojne pogodnosti, studenti s Harvarda, AnhPhu Nguyen i Caine Ardayfio, pokazali su u svom eksperimentu koliko tehnologija može ugroziti privatnost. Koristeći Metine naočale Ray-Ban s ugrađenom kamerom i tehnologiju prepoznavanja lica, uz pomoć dostupnih baza podataka uspjeli su identificirati ljude i doći do njihovih osobnih podataka, uključujući imena, adrese i poslove, bez njihova znanja.

U novoj epizodi Studentski.hr TV podcasta otkrivamo kako tehnologija mijenja živote ljudi, posebice mladih


Njihov alat, nazvan I-XRAY, radi na način da snima video preko naočala i streama ga na Instagram. Umjetna inteligencija analizira lica s videa, a zatim pretražuje internet kako bi pronašla javno dostupne informacije o ljudima. Tehnologija PimEyes, tražilica lica, igra ključnu ulogu u tom procesu. Iako studenti ne planiraju javno objaviti alat, žele skrenuti pozornost na činjenicu da takvi alati više nisu dio distopijske budućnosti, već sadašnjosti.

Meta uvodi „tinejdžerske račune” na Instagramu. Što to znači za najmlađe korisnike?


Taj eksperiment postavlja ključno pitanje o zaštiti privatnosti u eri brzog tehnološkog napretka, gdje su osobni podaci postali lako dostupni čak i nepoznatim osobama. Upozorava nas na potencijalne opasnosti koje takvi uređaji donose, uključujući rizik od zloupotrebe i uhođenja. U svijetu gdje inovacije nadmašuju regulative, od vitalne je važnosti razmisliti o granicama privatnosti i etici korištenja naprednih tehnologija.
 

Sveučilište Algebra domaćin je sedmog „CASSINI Hackathona”, a glavna je nagrada čak 3000 eura


IZVOR: THE VERGE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA