LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbori za studentske zborove

Ovako su izgledali studentski izbori na sveučilištima ove godine. Gdje je izlaznost niska, a gdje najviša?

Ove su godine izbore za studentski zbor održali Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Sjever i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Ove su godine izbore za studentski zbor održali Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Sjever i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Svrha studentskih izbora je da studenti, svake dvije godine, izaberu predstavnike u studentskom zboru svog fakulteta, ali i u studentskom zboru sveučilišta kojemu njihov fakultet pripada. Neki od sveučilišnih studentskih zborova izbore su proveli online, dok su se drugi održali uživo.
 

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli


Studentski izbori na Sveučilištu Jurja Dobrile održani su u prvoj polovici lipnja ove godine. Odvili su se online, putem intraneta sveučilišta, međutim pristupilo im je samo 385 glasača(!). Bili su podijeljeni u devet izbornih jedinica, a glasovalo se u njih četiri. U preostalim jedinicama broj kandidata bio je jednak broju članova koji se biraju pa nije bilo potrebe za glasovanjem.

Novi predstavnici sveučilišnog zbora postali su: Ivan Nikola Jurić, Marija Jeromela, Zlatko Nikolić, Ivana Čorić, Dajana Lupić i Marco Antonio Barišić. S njima su u sastavu i predstavnici osam fakulteta koji spadaju pod ovo sveučilište.

 

Sveučilište u Rijeci


Hrvatski sabor: Orešković ministru Šipiću poručila da je simbol uhljebljivanja i loša poruka za mlade u inozemstvu


Ove su godine izbori na Sveučilištu u Rijeci bili odgođeni dva puta. Prvi pokušaj bio je u lipnju kada su otkazani jer izborna povjerenstva pojedinih sastavnica ovog sveučilišta nisu poduzela sve potrebne radnje iz Pravilnika o provedbi studentskih izbora. Drugi su puta morali otkazati glasovanje zbog tehničkih poteškoća u sustavu. Treća sreća bili su izbori provedeni 12. i 13. rujna. Glasovalo se online, putem informacijskog sustava za elektroničko glasovanje. Trenutno se čekaju konačni rezultati.  

 

Hrvatsko katoličko sveučilište


U prvoj polovici rujna, studentske izbore održalo je i Hrvatsko katoličko sveučilište. Odvili su se online, putem informacijskog sustava za glasovanje kojem je pristupilo tek oko 15 posto studenata. Od 196 glasača, 10 ih se nije izjasnilo za koga glasaju.Tijekom glasovanja izborno je povjerenstvo dobilo prijavu o kršenju izborne šutnje. Budući da su izbori bili online, reagiralo se slanjem e-pošte u kojoj je svim glasačima skrenuta pozornost na izbornu šutnju. Novi sastav ovog studentskog zbora broji trinaest predstavnika, od svakog studija po jedan predstavnik.

 

Sveučilište Sjever


Glasovanje na studentskim izborima Sveučilišta Sjever održano je još početkom ove godine, u ožujku. Za razliku od ostalih sveučilišta, oni su izbore održali uživo u prostorima sveučilišnih centara u Koprivnici i Varaždinu. Od Hrvatskog studentskog zbora saznali smo da je na glasovanje izašlo 657 studenata, i to 222 u Koprivnici i 435 u Varaždinu. Svaki studij odabrao je svog predstavnika tako da ovaj veliki studentski zbor broji 20 novih članova.  

 

Izbori uživo vs. izbori online


Popularna društvena mreža suočena s tužbom zbog promicanja seksualne eksploatacije djece


Statistika pokazuje da je izlaznost na Sveučilištu Sjever daleko veća od izlaznosti ostalih sveučilišta. Kao što je već navedeno, jedini su proveli glasovanje uživo, stoga je legitimno postaviti pitanje je li to način da se studente zainteresira i motivira da izađu na izbore ili jednostavno online izbori ne budu dovoljno iskomunicirani. Odgovara li im više glasačka atmosfera – ispunjavanje listića i ubacivanje istog u kutiju te nakon toga odlazak s kolegama na piće – ili ispunjavanje online obrasca iz udobnosti njihovog doma?

 

Koliko su mladi motivirani za izlazak na izbore?


FOTO: Pixabay, ilustracija


Osim studentskih izbora, u ovoj su se „superizbornoj” godini održali i izbori za Hrvatski sabor te oni za Europski parlament, dok nas krajem godine čekaju i izbori za Predsjednika Republike Hrvatske. Na parlamentarnim izborima izlaznost birača bila je visokih 62 posto, dok je na izborima za Europski parlament iznosila niskih 21 posto.

Budući da konkretni podaci o dobnim skupinama glasača nisu objavljeni, ostaje na vama da procijenite koliki su udio među glasačima zauzeli studenti i mladi. Obećavaju li statistike sa studentskih izbora puno?

IZVOR: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI / SVEUČILIŠTE U PULI, SVEUČILIŠTE SJEVER / HRVATSKO KATOLIČKO SVEUČILIŠTE
FOTO: PIXABAY