LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jutarnja kava

Ova mala izmjena u vašoj svakodnevici pridonosi održivosti

Godišnje se u svijetu koristi oko 500 milijardi jednokratnih šalica, koje su postale simbol praktičnosti – ipak, postoji i bolja alternativa.

Godišnje se u svijetu koristi oko 500 milijardi jednokratnih šalica, koje su postale simbol praktičnosti – ipak, postoji i bolja alternativa.

Ispijanje kave ili čajeva jedan je od svakodnevnih rituala za velik broj ljudi, no zbog užurbanog načina života, topli napitci su se preselili iz keramičkih šalica u one jednokratne, papirnate ili plastične.

Ipak, prema statistici u svijetu se godišnje koristi oko 500 milijardi jednokratnih šalica, što ostavlja otisak na okoliš, upozorila je Marina Matijević, poznata po inicijativi Ja bolji građanin. Marina je otkrila koliko godina je potrebno za razgradnju takve jedne šalice – čak 30 godina. 
 


VEZANO: Istražili smo odvajaju li studenti otpad u studentskim domovima?



Upozorila je da neke jednokratne šalice sadrže plastičnu oblogu koja sprječava curenje, a neke su i potpuno napravljene od polistirena. Što znači da čak i ako ih odvojite za reciklažu, vrlo su male šanse da će se one reciklirati.
 

Velik utjecaj na okoliš 


Još neki od uznemirujućih podataka su da se svake godine posiječe 6, 5 milijuna stabala za jednokratne šalice, što dodatno doprinosi suvišnom krčenju šuma.
 

„Zamislite te ogromne količine šalica za jednokratnu upotrebu koje se svake minute odbacuju i šalju na odlagalište, naglašavajući hitnu potrebu za djelovanjem kako bi se smanjio ovaj otpad. Bez odgovarajućeg recikliranja, otpad se gomila na deponijima i zagađuje rijeke i mora. Plutajući otpad plastike ugrožava morske organizme i stvara ozbiljne ekološke probleme, uključujući i stvaranje velikih pacifičkih otpadnih otoka.“ – upozorila je Marina na svom blogu.

FOTO: Višekratne termo šalice, Canva
 

Alternativno rješenje


No, postoji jednostavna, održiva alternativa jednokratnim šalicama – višekratne termosice ili termošalice koje dolaze u raznim bojama, oblicima, ali i veličinama. Možete ih čak i personalizirati, što će vam ritual ispijanja kave još više uljepšati.

Tom malom zamjenom unijet ćete održivost u svoju svakodnevicu, a svaki mali korak vrijedan je.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA