LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita okoliša

Istražili smo odvajaju li studenti otpad u studentskim domovima?

Rezultati su pokazali da više od polovice studenata ne odvaja otpad u domovima, a evo i zašto.

Rezultati su pokazali da više od polovice studenata ne odvaja otpad u domovima, a evo i zašto.

Svijest o potrebi za recikliranjem i posljedicama globalnog zatopljenja već je dulje vrijeme u centru pozornosti. Ipak, ne priča se o tome koliko se razvrstava otpad u studentskim domovima, odnosno postoje li uopće uvjeti za tako nešto.

Stoga smo proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 80 ispitanika, od kojih su većina, čak 71 posto bile djevojke u dobi od 18-21, njih 53,8 posto te 22-24, njih 43,8 posto. Istraživanje je provedeno u čak sedam studentskih domova.
 


VEZANO: Kako odvajati otpad u studentskom domu i živjeti održivije?



 
FOTO: Studentski.hr
 

Na pitanje: „Odvajate li otpad u studentskom domu?“, čak je 67,5 posto ispitanika odgovorilo ne. Svoj odgovor obrazložili su nizom razloga, a ovo su neki od najčešćih:
 

  • Odvajam plastiku, papir i ostali otpad. Odvaja bih i bio otpad da postoji prikladni spremnik.
  • Odvajam papir, staklo i plastiku u spremnike za reciklažu
  • U sobama nemamo uvjete za odvajanje, ali van paviljona postoje kontejneri u koje povremeno odvajamo, ali većinom ne.
  • Nemam mjesta za hrpu vrećica i kanti u sobi u kojima bi mogao razdvajati otpad, a ne planiram nositi to kontejnera za reciklažu. Kad bi postojalo adekvatno rješenje na katovima, onda bi rado odvajao otpad.
  • Ne odvajam otpad jer u paviljonu nemam prikladno mjesto za odvajanje otpada. Par paviljona niže postoje kontejneri za odlaganje, ali mi to također nije najsretnija opcija jer je soba premalena da imam 4 do 5 različitih vrećica/koševa za odvajanje🥲
  • Iako bih voljela odvajati otpad, također kod mene postoji velika skeptičnost oko Zagrebačkog holdinga i njihovog odvajanja tog otpada (smatram da se na kraju većina tog otpada baci na istu hrpu!)
 

VEZANO: Kako smanjiti otpad hrane: više od polovice Hrvata baca iskoristive ostatke hrane



Većina kaže da nema mjesta za odvajanje otpada, ali pojedinci ipak odvajaju plastiku, papir i staklo. Brojni studentski domovi nemaju spremnike za odvajanje otpada unutar doma, nego samo u dvorištu.

No, s obzirom da su neki naveli lijenost i nepovjerenje prema institucijama zaduženim za reciklažu tog otpada, moguće je da takve osobe i dalje ne bi odvajale otpad na pravilan način čak i kada bi im to bilo omogućeno unutar samog doma.

FOTO: STUDENTSKI.HR/ GOOGLE FORMS