LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekološka osviještenost

Kako odvajati otpad u studentskom domu i živjeti održivije?

Voditeljica inicijative „Ja bolji građanin” savjetovala je studentima kako živjeti održivije te kako odvajati otpad u studentskim sobama – bez neugodnog mirisa!

Voditeljica inicijative „Ja bolji građanin” savjetovala je studentima kako živjeti održivije te kako odvajati otpad u studentskim sobama – bez neugodnog mirisa!

Kad govorimo o promjenama, kakve god one bile, uvijek trebamo početi od sebe. Ne treba razmišljati na način: Ja sam samo kapljica u moru., već treba raditi na podizanju svijesti o održivijem načinu života, što Marina Matijević, voditeljica inicijative Ja bolji građanin radi još od siječnja 2021. godine.


Svatko može doprinijeti smanjenju otpada na izvoru bez obzira na svoje stambene uvjete


Kako odvajati i smanjiti otpad? Kako iskoristiti namirnice u potpunosti? Što je to minimalizam? Neka su od pitanja na koje Marina rado odgovara građanima na svojoj misiji širenja svijesti o održivijem načinu života. Upitali smo ju što bi savjetovala studentima koji stanuju u studentskim domovima – kako odvajati otpad u tako malom prostoru, ali i kako motivirati studente da žive održivije?
 

Svaka inicijativa za odvajanje otpada je važna za očuvanje okoliša, pa čak i ako imate ograničen prostor, i dalje možete doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Ono što je najvažnije za naglasiti je to da je potrebno smanjivati otpad na samom izvoru, pod pretpostavkom ograničenog prostora. Dakle, nema smisla ni unositi nešto u prostor što ćemo jednokratno trošiti i potom odbaciti. Mislim da svatko može doprinijeti smanjenju otpada na izvoru bez obzira na svoje stambene uvjete. Odabir proizvoda s manje ambalaže, izbjegavanje jednokratnih proizvoda i prakticiranje minimalizma pri kupovini mogu biti učinkoviti koraci u smanjenju ukupnog otpada koji stvarate, bez obzira na to gdje živite.“ – objasnila je Marina.


Odvajanje otpada u studentskoj sobi


Unutar studentskih naselja postoje spremnici za odlaganje papira, stakla i plastike. Možda vam nisu pod nosom, ali nisu vam ni daleko, samo morate pratiti smjernice za razdvajanje otpada koje nude. Možete s cimerom osmisliti sustav odvajanja otpada koji najbolje funkcionira za vas, a Marina ima nekoliko ideja za vas.
 

Pokušajte uključiti svoje cimere u sustav za odvajanje otpada. Možda zajedno možete organizirati sustav odvajanja otpada i tako biti efikasniji da vam to ne stvara dodatan napor. Na primjer, za skupljanje papira, kartona i plastike, koristite platnene torbe. Možete ih objesiti na vrata ormara kako bi vam bili lako dostupni, a da ne smetaju u kretanjima po sobi. Odmah, nakon upotrebe, ubacite materijale u odgovarajuće spremnike za recikliranje ili smeće. Ne dopustite da se otpad nakuplja, jer će vam tada trebati više prostora. Periodički pregledavajte svoje navike i vidite gdje možete dodatno smanjiti otpad ili bolje odvajati. Prilagodite svoj sustav odvajanja otpada prema svojim potrebama i dostupnom prostoru. – poručila je.


Što s biootpadom?


Studenti koji žive u stanovima, ali i oni koji koriste kuhinju u studentskom domu, strahuju od biootpada – ostaci hrane, kora od voća i povrća, taloga od kave i čaja, ljuske jaja i slično. Međutim, biootpad  i zloglasan neugodan miris koji zna prouzročiti, zapravo uopće nije strašan, pogotovo zato što vam kanta nije pretrpana jer odvajate sve ostalo.
 

Odvojite biootpad od ostalog otpada čim ga stvorite. Osigurajte da se biootpad ne miješa s plastikom, papirom ili drugim otpadom. Moj savjet je da na kuhinjskoj plohi uvijek imaju jednu plastičnu posudu (moja je od sladoleda!) te direktno iz posude odlažu otpad, bez vrećica. Na taj način neće se ni stići razviti neugodni mirisi. – predložila je Marina.


Odvajanje otpada u studentskoj sobi uz primjenu Marininih savjeta više ne zvuči tako izazovno, a od izrazite je važnosti. Također, kad ste u dućanu, pokušajte više pozornosti obratiti na to da kupujete rinfuzna sa što manje plastičnih pakovanja. I naravno, nemojte zaboraviti ponijeti svoju platnenu vrećicu u dućan! 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA