LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obećavajući noviteti

Otkrivamo sve detalje studentskih iskaznica i što će sve studenti moći s njima

Iskaznica koja otvara gotovo sva vrata, trebala bi biti u funkciji od iduće akademske godine, a s njom navodno dolazi i digitalna inačica.

Iskaznica koja otvara gotovo sva vrata, trebala bi biti u funkciji od iduće akademske godine, a s njom navodno dolazi i digitalna inačica.

S novom akademskom godinom, dolaze i nove studentske iskaznice. One će za razliku od starih imati nekoliko noviteta poput taktilnih oznaka za slijepe i slabovidne osobe, moći će se koristiti i na drugim studijima unutar EU te će vrijediti sve do kraja studiranja, za razliku od trenutnih na kojima se iskaznica preddiplomskog i diplomskog studija razlikuje, prenosi Večernji.hr.

Još jedan od važnih dodatka je multifunkcionalan ključ. Naime, nova iskaznica bi studentima treba otvarati vrata prostorija visokog učilišta, studentskih domova, sportskih objekata, javnog prijevoza te Sveučilišne i Nacionalne knjižnice. Osim što ima više funkcija, trebala bi imati i višu razinu zaštite podataka.  Osim fizičke iskaznice, do kraja godine bi spremna trebala biti i digitalna verzija koja će se moći koristiti u digitalnom novčaniku unutar besplatne aplikacije Certilia, poručuju iz Ministarstva obrazovanja. Taj novitet omogućio bi studentima lakši uvid u ocjene, evidenciju o nazočnosti na nastavi, prijavu za državne subvencije i drugo.

Izgled iskaznice:

Prednja strana sadrži naziv: „Studentska iskaznica“, broj studentske iskaznice, naziv visokog učilišta koje je izdalo iskaznicu, prostor za upis imena i prezimena studenta, prostor za fotografiju studenta, ESC QR kod, ESC hologram, ESI, oznaku za slabovidne osobe i identifikator Republike Hrvatske

Stražnja strana: kao i do sada, visoka učilišta mogu personalizirati poleđinu iskaznice po vlastitom ukusu.
 

FOTO: SCREENSHOT