LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Osniva se treći lektorat mađarskog jezika u Hrvatskoj; rektorica riječkog sveučilišta otkriva detalje

Od iduće će akademske godine na Sveučilištu u Rijeci biti moguće naučiti nešto o mađarskome jeziku i kulturi. Ovo je ukupno četvrti lektorat pri Odsjeku za kroatistiku i prvi neslavenski na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Od iduće će akademske godine na Sveučilištu u Rijeci biti moguće naučiti nešto o mađarskome jeziku i kulturi. Ovo je ukupno četvrti lektorat pri Odsjeku za kroatistiku i prvi neslavenski na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Nakon sastanka u rujnu prošle godine na kojemu je dogovorena mogućnost otvaranja lektorata mađarskog jezika na Filozofskome fakultetu u Rijeci, 5. ožujka ove godine u svečanoj dvorani Mađarskog instituta u Zagrebu potpisan je Sporazum o osnivanju Lektorata mađarskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Sporazum su potpisali Nj. E. Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija te dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra.

Ovom odlukom Sveučilište u Rijeci postaje, uz Zagreb i Osijek, jedino koje ima lektorat mađarskog jezika. Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci pri Odsjeku za kroatistiku trenutno ima lektorat makedonskog, poljskog i slovenskog jezika, a ovaj prvi neslavenski jezik počet će se s radom iduće akademske godine.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija za Studentski.hr otkriva kako će kolegij Mađarskoga jezika moći upisati 30 studenata i da će on imati status communis predmeta, dakle moći će ga upisati svi studenti Sveučilišta u Rijeci. Prijić Samaržija ističe kako se razmišlja o mogućnosti ponude akreditiranog edukativnog programa u kontekstu neformalnoga učenja ili cjeloživotnog obrazovanja u visini od 30 ECTS-a, a što će ovisiti o interesu za hungarologiju.

Moguće je, kaže Rektorica, i osnivanje neke vrste interdisciplinarnog diplomskog studija u koji bi bio uključen mađarski jezik. Ističe kako je ideja o osnivanju lektorata postojala na Filozofskom fakultetu već dvadesetak godina, a primarno je utemeljena na želji za proširivanjem obrazovnih sadržaja za studente jezika i povijesti, ali i činjenici da su riječki arhivi bogati građom na mađarskom jeziku koja zahtijeva i dodatno znanstveno istraživanje.

Konkretna ideja kreirana je u razgovorima s mađarskim veleposlanikom Nj. E. Jozsefom Magyarom u kontekstu nastojanja Sveučilišta u Rijeci da potiče znanstvenu diplomaciju i proširuje suradnju s akademskim i neakademskim institucijama kako bismo bili što relevantniji i društveno odgovorniji. Dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra i MZO odmah su podržali njihovu početnu inicijativu, tako da mogu reći da su sve institucije bile iznimno otvorene i učinkovite.
FOTO: PIXABAY