LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskorak u medicinskoj znanosti

Osmišljen AnatoMRI – inovativan način učenja anatomije

AnatoMRI jedinstven je i nov način učenja nastao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a kao takav predstavlja korak naprijed za medicinsku znanost i anatomiju te ujedno olakšava učenje novih generacija studenata, na njima primjeren način, uz primjenu novih tehnologija.

AnatoMRI jedinstven je i nov način učenja nastao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a kao takav predstavlja korak naprijed za medicinsku znanost i anatomiju te ujedno olakšava učenje novih generacija studenata, na njima primjeren način, uz primjenu novih tehnologija.

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci na konferenciji za medije 11. svibnja predstavljen je AnatoMRI, inovativan i potpuno nov pristup i način učenja iz kolegija anatomije. Riječ je o korištenju nove tehnologije, točnije primjene digitalizacije u sinergiji s 3D tiskom, u svrhu novog načina učenja anatomije skeleta. Tako će studenti ovog fakulteta moći učiti pomoću najsuvremenije tehnologije, a zahvaljujući njoj dolazi do promjene paradigme učenja ovog, za buduće medicinare, temeljnog kolegija.

Naša je vizija zacrtana u strategiji prema kojoj osuvremenjujemo nastavu i metode učenja kako bi našim studentima mogli pružiti još kvalitetniju edukaciju i ujedno ih podučiti primjeni znanja. Smatram da svi trebamo pokrenuti resurse i inovativni duh, čemu u prilog govori i činjenica da imamo daleko manji broj prijavljenih patenata nego što je to slučaj u razvijenim zemljama i to moramo početi mijenjati. Projekt AnatoMRI koji danas predstavljamo, nastao u sklopu Centra za biomodeliranje i inovacije koji pokrećemo, upravo je na tragu toga te će  studentima na bolji i suvremeniji način omogućiti učenje anatomije. Ovaj proizvod našeg znanja, koji smo patentirali u perspektivi, želimo komercijalizirati za potrebe ostalih, a prvi smo u Hrvatskoj i šire koji su na taj način odlučili osuvremeniti metode učenja anatomije. pojasnio je prof.dr.sc. Tomislav Rukavina, dr.med., dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Prema riječima sudionice projekta, profesorice Dragice Bobinac, pročelnice Zavoda za Anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, humani materijali koje studenti koriste u nastavi vrlo su vrijedni i ograničeni, a uz pomoć nove tehnologije AnatoMRI moći će koristiti replike pravih ljudskih kostiju nastalih putem 3D tiska koje će se onda moći umnožiti za potrebe korištenja i učenja svih studenata.

 Taj isti materijalizirani oblik kosti držimo u ruci kako bismo ga digitalno mogli očitati, proučavati i učiti. Kosti se mogu i kupiti, ali one su grafički dizajnirane i u pravilu su znatno skuplje nego što će koštati naše 3D tiskane kosti primjerene za umnožavanje i učenje našim studentima.  Možemo reći da zahvaljujući ovom projektu imamo „pametnu kost“ i „pametan skelet“ koji će znatno doprinijeti novoj metodi učenja koja će se početi primjenjivati iduće akademske godine   nadodala je profesorica Bobinac.

Osim klasičnih udžbenika i atlasa anatomije, studenti su mogli učiti pomoću digitalnih pomagala i alata, ali nisu mogli imati svoju vlastitu kost u ruci i uz pomoć aplikacije očitavati sve njene karakteristike. Kupnja kosti uvijek je predstavljala određeni trošak, a ova tehnologija uz kombinaciju 3D tiska s klasičnim tehnikama izrade originalnih kostiju skeleta u budućnosti će studentima olakšati učenje, ali i znatno pojeftiniti postupak nabave kostiju.

 Već na prvoj godini studija studenti se upoznaju s anatomijom kao najtežim predmetom, ali izuzetno značajnim za daljnje godine studiranja medicine i usvajanja novih znanja. Atlas ponekad zna biti nejasan zbog 2D oblika koji nije stvaran, a na ovaj će način svaki student moći jednostavnije, i u stvarnom prikazu, učiti anatomiju. Osim što će promovirati fakultet, projekt AnatoMRI studentima će znatno olakšati učenje anatomije kao zahtjevnog kolegija. zaključio je Karlo Perčinlić, student prve godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nov način demonstriran je na primjeru modela klavikule, napravljene na najsuvremenijem 3D pisaču, koji prati najfinija rezolucija do 16 mikrona. Ona je, za usporedbu, tanka poput ljudske vlasi.

 AnatoMRI namijenjen učenju anatomije nastao je u sinergiji Medicinskog, Tehničkog te Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a korištena je  oprema dobivena kroz projekt RISK – Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Iako je 3D tehnologija danas svuda prisutna, pa smo je tako i mi koristili u ovom projektu, dodatna komponenta je digitalni prikaz i „shazam za kosti“, pri čemu možemo precizno očitati i saznati sve funkcije klavikule koje istovremeno pojašnjava glas predavača. Ova metoda, osim u učenju, može se koristiti i tijekom ispita.  pojasnio je doc.dr.sc. Sven Maričić uz demonstraciju primjene tehnologije gdje je pomoću projektora, uz prethodno očitanje kosti aplikacijom mobitela, prikazana unutrašnja struktura presjeka kosti sa svim detaljima

 

Foto: Libra

 

Sve je napravljeno pomoću najsuvremenijih CAD/CAM tehnologija, a svaki segment sadrži osnovne informacije o tome koji je to dio kosti, njegov naziv, oblik, presjek, funkciju, itd. Sve se to može momentalno saznati pomoću aplikacije kojom se očitava kost. Ovaj projekt nastao je u suradnji prof.dr.sc. Dragice Bobinac, pročelnice Zavoda za Anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, i doc.dr.sc. Svena Maričića sa Zavoda za industrijsko inženjerstvo i management Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. CT snimanje osigurao je prof.dr.sc. Damir Miletić, uz stručnu suradnju dr. Antonije Ružić Bašić.

FOTO: LIBRA