LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Barbara Opačak

Osječki studenti prepoznaju rad zbora, ali nažalost još uvijek nedovoljno

Kao nastavak na suradnju dogovorenu između Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku i Studentskog.hr, donosimo vam intervju s predsjednicom Barbarom Opačak.

Kao nastavak na suradnju dogovorenu između Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku i Studentskog.hr, donosimo vam intervju s predsjednicom Barbarom Opačak.

Kao nastavak na suradnju dogovorenu između Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku i Studentskog.hr, donosimo vam intervju s predsjednicom Barbarom Opačak. Barbara je studentica druge godine diplomskog studija Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, smjer Komunikacije i informatika. Od prve godine bila je potpredsjednica Studentskog zbora matičnog fakulteta, a nakon isteka mandata postala je predsjednicom Studentskog zbora fakulteta, kao i predsjednicom Studentskog zbora Sveučilišta. Na prethodnoj sjednici Hrvatskog studentskog zbora izabrana je i za pravobraniteljicu.

Poznato je da je Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj. Možeš li nam pobliže opisati koje su to aktivnosti Studentskog zbora poduzete za vrijeme tvoga mandata kojima se posebno ponosiš i kako su utjecale na boljitak studenata na Sveučilištu? Jesi li zadovoljna odrađenim?

Kao studentski predstavnici u svakodnevnoj smo komunikaciji sa studentima, osluškujemo njihove probleme i potrebe te zajednički, na adekvatan način i kroz različite institucije, radimo na njihovom rješavanju. Naš angažman može se primijetiti i kroz rad u tijelima Sveučilišta te ujedno i na sastancima HSZ-a s MZOS-om, na kojima smo sudjelovali u borbi za očuvanje studentskog standarda kroz izmjene Pravilnika o potpori za pokriće troškova prehrane studenata i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju. Kroz natječaj za studentske programe za 2013. godinu, sufinancirali smo sa 190 000,00 kuna 31 projekt naših studentskih udruga te studentskih zborova sastavnica prijavljenih na isti. Organizirali smo 33. Osječko ljeto mladih, tradicionalnu dugogodišnju manifestaciju obogaćenu kako kulturnim i edukativnim, tako i zabavnim programom, u koju su, naravno, uključeni i studenti našeg sveučilišta, a i sami profesori. Ono na što smo posebno ponosni je suradnja s ekipom TV UNIOS-a koja je zajedno s voditeljicom, našom studenticom Doroteom Zovko, vjerno pratila cjelokupni program i svima nam ostavila jednu lijepu uspomenu. Pored brojnih obilazaka fakulteta i upoznavanja studenata s radom SZ-a, organizirali smo i jednu javnu tribinu na kojoj nam je gostovao gospodin Davor Ivo Stier, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu te nam održao zanimljivo predavanje na temu „Hrvatska i Europa nakon krize”, kroz koju se dotaknuo i mogućnosti koje Europa pruža. Nakon uspješno organizirane tribine, na poziv zastupnika Stiera omogućili smo i našim studentima da posjete Europski parlament te se pobliže upoznaju s tijelima i radom istog. Sudjelovali smo i na konferenciji „Kako pomoći mladima doći do radnog mjesta?” održanoj u Bruxellesu u organizaciji hrvatske zastupnice u EP-u Dubravke Šuice. Naravno, to su samo neke od aktivnosti odrađene tijekom proteklog razdoblja.

Kao i u svakoj organizaciji, smatram da se uvijek može napraviti više. S obzirom na to da smo protekle godine oformili Studentski zbor Sveučilišta u novom sazivu, s gotovo svim novim članovima, zadovoljna sam odrađenim tijekom protekle godine Smatram da smo na dobrom putu da vlastitim angažmanom kroz pojedina tijela i projekte doprinesemo poboljšanju položaja studenata u sustavu visokog obrazovanja, kao i studentskom standardu.

Koje su glavne smjernice Studentskog zbora na osnovu kojih se planiraju daljnje aktivnosti i rad? Po tvome mišljenju, koja je glavna buduća zadaća Studentskog zbora i koji su tvoji daljnji planovi?

Studentski predstavnici u principu uvijek imaju isti zadatak i to je njihov prvobitni i najvažniji poziv - zastupati interese studentske populacije i predstavljati ih u određenim tijelima unutar akademske zajednice - to je ono što će se svakako nastaviti u daljnjem radu. Pored toga, kroz određene projekte i organizacije, uključujemo velik broj zainteresiranih studenata našeg Sveučilišta u aktivno sudjelovanje pri realizaciji istih. Kako naše Sveučilište s ponosom nosi ime Josipa Jurja Strossmayera, jedne od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, a 2015. godine ćemo obilježiti i 200. godišnjicu njegova rođenja, svakako smatram da je od velikog značaja potaknuti studente da se već sada uključe kroz svoje radove, projekte i ideje u planiranju obilježavanja iste. I sami znate koliko je kompleksna osoba bio naš Strossmayer, iz koje god sfere ga promatrali o njemu će se uvijek imati što reći. Tako da smatram kako će nam naredna godina svakako jednim dijelom biti fokusirana na taj dio. Ono na čemu ćemo zasigurno intenzivnije raditi kroz nadolazeće razdoblje je brendiranje i Sveučilišta i Studentskog zbora, kako bismo grad Osijek i naše Sveučilište učinili poželjnim mjestom za studiranje svim studentima koji nam dolaze iz drugih krajeva. Možemo reći kako je inicijativa pokrenuta i kako se nadamo da ćemo je uspjeti izrealizirati. Što se mojih daljnjih planova tiče, kako sam od početka svog akademskog obrazovanja dio SZ-a, svakako planiram doprinositi radu, kako idejama, tako i angažmanom te realizacijom istih. S obzirom na to da smo uspjeli posložiti ekipu unutar SZ-a u kojoj gotovo svatko može biti i predsjednik, smatram da i drugim ljudima treba dati priliku, tako da se na nadolazećoj izbornoj sjednici Studentskog zbora neću kandidirati za predsjednicu. Kao što sam već i rekla, predsjednica sam SZ-a Elektrotehničkog fakulteta, a nedavno sam izabrana i za pravobraniteljicu HSZ-a, tako da uza sve druge obveze, ponajviše jer sam na završnoj godini ETF-a, smatram kako je potrebno uvoditi novu osobu na čelno mjesto Studentskog zbora. Svakako da sam ja tu i dalje dio Studentskog zbora Sveučilišta i ostajem na raspolaganju budućoj osobi koja će sa čelne pozicije voditi Zbor i mislim da je upravo to pravi način „uhodavanja“ novih ljudi - da mi koji imamo iskustva i odradili smo velik dio posla, dajemo prostora novim ljudima i njih gradimo kao buduće čelne ljude, koji će od prvog trenutka imati potporu „starog“ predsjednika, u ovom slučaju mene kao predsjednice. Smatram da je to jedini ispravni način na koji osiguravamo neprekidno kvalitetno djelovanje Studentskog zbora i pokušat ću taj način djelovanja kroz svoj primjer i uvesti.

Prepoznaju li studenti Sveučilišta u Osijeku rad i zalaganje Studentskog zbora i sudjeluju li aktivno u nametanju prijedloga za poboljšanje kvalitete studentskog standarda?

Rekla bih da s vremenom sve više prepoznaju, ali nažalost još uvijek nedovoljno, s obzirom na to da smo kroz proteklu godinu organizirali tribine po sastavnicama Sveučilišta, gdje su studenti aktivno raspravljali o tada trenutnoj situaciji i mjerama za poboljšanjem stanja u kojem se tada nalazio studentski standard, prilikom izmjena pravilnika o prehrani. Svakako možemo reći kako su studenti aktivniji u području vlastitog interesa i područja rada, što se vidi kroz rad studentskih zborova sastavnica i rad studentskih udruga te kroz njihove projekte. Tako da, po svemu sudeći. možemo reći da su naši studenti aktivni. Ali svakako da treba raditi na tom da se potakne društvo u kojem se nalazimo da spozna mogućnost korištenja studentskih kapaciteta kako bi unaprijedilo svoje aktivnosti i svoje djelovanje.

Na koji način „običan“ student može ostvariti vlastite potrebe i želje za poboljšanjem vlastitog studentskog standarda – osobno ili posredno? 

Svaki student ima mogućnost surađivati sa Studentskim zborom. Kako smo mi tu predstavnici svih studenata, svakako da su sve ideje i prijedlozi koje doprinose kako položaju studenata, tako i Sveučilišta - dobrodošli. Kroz projekte studenti mogu vlastitim angažmanom izrealizirati svoje ideje, na što ih mi i potičemo. U interesu nam je da što veći broj studenata angažiramo i zainteresiramo za rad i doprinos okolini u kojoj se nalaze, stoga nastojimo potaknuti i pokrenuti niz projekata kojima ćemo pridobiti punu pažnju studenata i njihov puni angažman sa ciljem povećanja studentskog standarda i kvalitete života na Sveučilištu.

Doprinosi li Sveučilište J. J. Strossmayera kao institucija kvaliteti rada Studentskog zbora i na koji način?

U svakoj organizaciji najvažnije je imati dobru komunikaciju. S obzirom na to da mi s našim Sveučilištem imamo jako dobru komunikaciju i da surađujemo s ljudima koji zaista slušaju glas studenata i njihovih potreba, možemo reći da je suradnja izvrsna. I u bivšoj rektorici Gordani Kralik, kao i u sadašnjem rektoru Željku Turkalju,  Studentski zbor imao je suradnika i podupiratelja svih aktivnosti i inicijativa te im se i ovim putem želim zahvaliti i pozvati na daljnju suradnju. Posebice želim naglasiti da je Studentski zbor izvor dobrih ideja i živo tijelo koje direktno prenosi potrebe studenata, stoga je izuzetno potrebno da naše ideje budu i dalje prepoznate i realizirane, na dobrobit svih sudionika Sveučilišta. 

Za kraj, po tvome mišljenju, može li Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku još više motivirati studente i profesore s ciljem što kvalitetnijeg obrazovanja i stjecanja znanja i vještina i na koji način?

Mišljenja sam da bismo morali težiti k tome, a priliku za to vidim u radu na terenu u direktnoj komunikaciji s našim studentima i približavanju svoga rada njima, ali i profesorima. Moramo studente poticati da budu aktivan dio društva te im ukazivati na mogućnosti i načine kroz koje mogu realizirati svoje ideje. A kao što sam već rekla, i poticati društvo da spozna mogućnost korištenja studentskih kapaciteta, kako bi unaprijedilo svoje aktivnosti i svoje djelovanje. Na koncu, i osječki će studenti biti jedni od pokretača promjena u Republici Hrvatskoj i, kao što je nekoć jedan filozof rekao, kada izađu iz svojih obrazovnih institucija - neka mijenjaju svijet!

FOTO: DINO VUČEMILOVIĆ-ŠIMUNOVIĆ