LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U planu veliki projekti

Osječki rektor ugostio ministra Fuchsa i pohvalio se investicijama teškima preko milijardu kuna

– Plan je da, uz izuzetak Filozofskog fakulteta, Kampus obuhvati sve naše sastavnice. Na površini od 22 hektara, uz studentske domove i paviljone, ovo bi bio pravi sveučilišni grad. – rekao je rektor Guberac.

– Plan je da, uz izuzetak Filozofskog fakulteta, Kampus obuhvati sve naše sastavnice. Na površini od 22 hektara, uz studentske domove i paviljone, ovo bi bio pravi sveučilišni grad. – rekao je rektor Guberac.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nedavno je obišao Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, pri čemu ga je rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac upoznao s aktualnim projektima, ali i budućim planovima Sveučilišta.

Jedan je od aktualnih projekata studentski paviljon koji će osigurati 800 novih mjesta za studente, što je ujedno najveći kapacitet koji pruža neki paviljon u Hrvatskoj, no on je još davno trebao primiti prve studente. Kako stoji u priopćenju, projekt je trenutno konačno pred samim završetkom i bio je jedan od povoda posjeta ministra Fuchsa.

Riječ je o, kako govori rektor Guberac, investiciji vrijednoj 191 milijun kuna, kojom će broj ležaja porasti s trenutnih 700 na 1500, što je od velikog značaja za Sveučilište:
– Ova je investicija vrijedna 191 milijun kuna, od čega je Vlada Republike Hrvatske osigurala 17 milijuna kuna, na čemu smo zahvalni. Očekujemo da ćemo na jesen prerezati vrpcu, odnosno useliti studente u ovaj dom. Stariji dom i novi dom povezani su zračnim tunelom te očekujemo da će ove dvije zgrade funkcionirati kao studentski grad. Razgovarali smo i o novim velikim investicijama koje su važne za Sveučilište, ali i za Osijek kao grad. – naglasio je rektor Guberac.
U planu dovršetak knjižnice i novi projekti

Paviljon nije jedini projekt koji već duže vrijeme čeka svoju realizaciju, odnosno privođenje kraju jer je već dugo u planu dovršetak izgradnje zgrade Sveučilišne knjižnice. Sredstva će vjerojatno biti osigurana preko Nacionalnog plana obnove i oporavka, no MZO je pripremio programe kojima je za razvojne projekte na hrvatskim sveučilištima osigurano 7,5 milijardi kuna, od čega 650 milijuna kuna za digitalizaciju.
– Želimo da sva sveučilišta u Hrvatskoj budu opremljena, kako nas u budućnosti više ne bi iznenadile izvanredne situacije poput ove koja se dogodila zbog pandemije COVID-19. Između ostalog želimo osigurati mogućnost da se iz svake predavaonice mogu uživo prenositi predavanja, da budu interaktivna. Nadam se da neće trebati na ovaj način, ali bit ćemo spremni. Očekujem da će nam rektor Guberac pomoći da to napravimo u budućnosti i na osječkom Sveučilištu, jer je ova uprava sve projekte završila na vrijeme. – istaknuo je ministar Fuchs, stoji u priopćenju.
S obzirom na to da planirana sredstva iz ranijeg modela financiranja zgrade knjižnice više ne postoje, osječko sveučilište moralo se, kako se navodi u priopćenju, okrenuti europskim fondovima. Za knjižnicu će im biti potrebno oko 120 milijuna kuna:
– Sama knjižnica ne pripada STEM području, ali smo odlučili da ovdje integriramo i znanstveno-istraživačke centre koji pripadaju STEM području. Dobili smo jamstva da će iz fonda Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem biti izdvojena sredstva i za završetak same knjižnice. Na listi smo prioriteta i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina završiti i ovu investiciju. – zaključio je rektor.
Investicije teške preko milijardu kuna

U Kampus je uloženo 500 milijuna kuna kredita Ministarstva znanosti i obrazovanja, a nakon toga uložen je 191 milijun kuna za novi studentski paviljon i 120 milijuna kuna za Sveučilišnu knjižnicu. U planu je, kako stoji u priopćenju, investicija od 240 milijuna kuna za ZICER (Znanstveno istraživački centar elektrotehnike i računarstva). Sljedeći su razvojni projekti zgrada PTF-a i Pravnog fakulteta.

Pravi sveučilišni grad? 

Rektor Guberac mišljenja je da Osijek ima potencijala postati pravi sveučilišni grad s obzirom na to da im slijedi izrada projektne dokumentacije za Prehrambeno-tehnološki fakultet te Pravni fakultet. Nedavno su, također, odabrali idejni projekt za ZICER – Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva, kojem je nositelj također Sveučilište. Taj projekt će koordinirati FERIT uz stručnu pomoć Sveučilišta, a vrijednost mu je 240 milijuna kuna, stoji u priopćenju.
– Postoje i fakulteti koji imaju potrebu za povećanjem nastavnih kapaciteta, odnosno za dodatnim predavaonicama i praktikumima. Kineziološki fakultet jedini je fakultet koji nema svoj prostor. Sve te projekte planiramo realizirati u narednih nekoliko godina kroz strukturne fondove. Kao Republika Hrvatska dio smo grupe zemalja EU 13, koje nastoje povećati svoj standard u svim segmentima. Postoje posebni izvori sredstava koji će nam osigurati izgradnju infrastrukture. Plan je da, uz izuzetak Filozofskog fakulteta, Kampus obuhvati sve naše sastavnice. Na površini od 22 hektara, uz studentske domove i paviljone, ovo bi bio pravi sveučilišni grad. – zaključio je rektor Guberac.
FOTO: SVEUČILIŠTE U OSIJEKU