LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Upoznaj, nauči, istraži, studiraj”

Održana Smotra Sveučilišta u Splitu

Međunarodna Erasmus praksa razmjene studenata, nastava na engleskom jeziku (po uzoru na studij medicine u Splitu) te izgradnja novog studentskog doma na sveučilišnom kampusu, kao i brojni nastavni, stručni i znanstveni rezultati, bili su glavni argumenti koji idu u korist budućem razvoju kvalitete Sveučilišta.

Međunarodna Erasmus praksa razmjene studenata, nastava na engleskom jeziku (po uzoru na studij medicine u Splitu) te izgradnja novog studentskog doma na sveučilišnom kampusu, kao i brojni nastavni, stručni i znanstveni rezultati, bili su glavni argumenti koji idu u korist budućem razvoju kvalitete Sveučilišta.

Prošlog petka i subote, 29. i 30. studenog, održana je Smotra Sveučilišta u Splitu, povodom Dana Sveučilišta i 39. obljetnice utemeljenja. Sveučilište u Splitu je pod parolom „Upoznaj, nauči, istraži, studiraj” (=UNIST) predstavilo maturantima i budućim studentima više od 150 studijskih programa na dvadesetak štandova.

Prvoga dana, 29. studenoga, u velikom amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, obilježeno je otvaranje Smotre i velika svečanost, kojoj su uz članove splitske akademske zajednice nazočili brojni uvaženi gosti, poput doc. dr. sc. Željka Jovanovića, ministra obrazovanja, znanosti i sporta, koji je prilikom svoga govora čestitao Sveučilištu u Splitu na postignutim rezultatima te istaknuo da Hrvatska sve više ulaže u znanost i visoko školstvo. Osim ministra Jovanovića, svečanosti su nazočili prof. dr. sc. Valter Boljunčić, predsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora, dr. sc. Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH, komodor Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Zlatko Ževrnja, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije i mnogi drugi.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Ivan Pavić je izjavom: „Split više nije provincija” aludirao na znanstvena i nastavna postignuća Sveučilišta prethodnih nekoliko godina. Unatoč problemima splitskog sveučilišta, o kojima se u posljednje vrijeme često priča, rektor Pavić isticao je pozitivne strane koje obećavaju mnogo. Međunarodna Erasmus praksa razmjene studenata, nastava na engleskom jeziku (po uzoru na studij medicine u Splitu) te izgradnja novog studentskog doma na sveučilišnom kampusu, kao i brojni nastavni, stručni i znanstveni rezultati, bili su glavni argumenti koji idu u korist budućem razvoju kvalitete Sveučilišta.

Ovom prilikom dodijeljene su brojne nagrade za posebna postignuća: popularizaciju znanosti, humanitarni i volonterski rad te sportske rezultate.

Na dvodnevnoj Smotri, čija su vrata bila otvorena od 9 do 20 sati, svim zainteresiranim budućim brucošima dana je prilika da na jednome mjestu saznaju brojne informacije o programima, upisnim kvotama i uvjetima za upis na odabrani studij. Riječ je o jedanaest fakulteta, četiri sveučilišna odjela te umjetničkoj akademiji. Uz brojne letke i popratne informacijske sadržaje, neki su fakulteti, poput FESB-a, PMF-a i Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, na Smotri predstavili i radove studenata koji su uvelike privlačili pozornost posjetitelja, a nagrada za cjelokupni dojam dodijeljena je Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Osim studijskih programa Sveučilišta u Splitu, predstavilo se i Sveučilište u Zagrebu i Dubrovniku, Studentski centar, Sveučilišna knjižnica, Splitski sveučilišni sportski savez te sve splitske studentske udruge na jednom mjestu. Sveučilišna knjižnica dobila je nagradu za najbolji izložbeni prostor, a Sveučilište u Zagrebu za najbolje promidžbene materijale, koji su se, zbog velikog interesa posjetitelja, već prvoga dana podijelili zainteresiranim maturantima.

Programi studija slični su kao lani, uz iznimku integriranog studija farmacije, zajedničkog velikog projekta KTF-a i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, čiji je cilj izobrazba farmaceuta prilagođena potrebama hrvatskog i europskog tržišta.

Iako se izgradnjom novog studentskog doma udvostručio smještajni kapacitet studenata, upisne kvote su slične lanjskim, ali je najavljeno da Sveučilište teži tome da se broj studenata ubuduće poveća za 300 mjesta te da se vrata splitskog sveučilišta otvore što većem broju studenata iz cijele Hrvatske, ali i onima iz inozemstva.

FOTO: DINKO VRANJIČIĆ/STUDENTSKI.HR