LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EU projekt

Odgovor na izazove za društvene i humanističke znanosti: FFZG ojačao kompetencije mladih nastavnika

– Vjerujem da će se ovaj oblik edukacije visokoškolskih nastavnika nastaviti i nakon dovršetka projekta te da će interes za njega pokazati i druge sastavnice našeg Sveučilišta kao i druga sveučilišta. – naglašava voditelj prof. Dragan Bagić.

– Vjerujem da će se ovaj oblik edukacije visokoškolskih nastavnika nastaviti i nakon dovršetka projekta te da će interes za njega pokazati i druge sastavnice našeg Sveučilišta kao i druga sveučilišta. – naglašava voditelj prof. Dragan Bagić.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt Izazovi za društvene i humanističke znanosti: novi studiji i sustav kvalitete Filozofskog fakulteta u Zagrebu kroz koji 8 visokoškolskih ustanova pokušava naći odgovore na izazove koji stoje pred društvenim i humanističkih znanostima.

– Kao jedna od aktivnosti projekta održana je edukacija iz temeljnih nastavničkih kompetencija za mlade nastavnike OSMISLI koja će polaznicima omogućiti stjecanje znanja i vještina potrebnih za uspješno planiranje i izvođenje nastave, praćenje i vrednovanje studentskog postignuća, kao i za razvoj međusobnog povjerenja i suradnje tijekom nastavnog procesa. U petak, 21. svibnja, održan je zadnji termin prvog ciklusa edukacije, a obnašatelj dužnosti dekana prof. dr. sc. Jurković podijelio je diplome polaznicima. – ističu s FFZG-a.

Voditelj projekta prof. Dragan Bagić naglašava: 

– Prilikom pripreme ovog projekta prepoznali smo potrebu za uvođenjem sustava unapređenje nastavničkih vještina zaposlenika našeg Fakulteta i partnerskih ustanova. Vjerujem da će se ovaj oblik edukacije visokoškolskih nastavnika nastaviti i nakon dovršetka projekta te da će interes za njega pokazati i druge sastavnice našeg Sveučilišta kao i druga sveučilišta. 


Foto: FFZG

U okviru projekta, osim edukacije, izrađuje se 12 standarda zanimanja, dodaju s Fakulteta.

– Dosad je na formalno vrednovanje poslano 8 izrađenih standarda zanimanja: analitičar: stručnjak za jugoistočnu Europu, klinički lingvist i fonetičar, lingvist jezikoslovac i računalni lingvist te psiholog u obrazovanju, psiholog u području rada i organizacije, psiholog u socijalnoj skrbi i psiholog u zdravstvenoj zaštiti. U sljedećih nekoliko mjeseci na formalno vrednovanje bit će poslani i standardi zanimanja: učitelj/nastavnik engleskoga jezika, stručnjak za engleski jezik, književnost, kulturu i medije, fonetičar i stručnjak za primijenjenu kognitivnu znanost. – ističu.

Naglašavaju, također, da se upravo provodi istraživanje radnih karijera bivših studenata kojim će biti obuhvaćeno više od 4000 alumna koji su izašli na tržište rada u zadnjih pet godina.

– Time ćemo dobiti podatke o zapošljivosti naših bivših studenata te vrstama poslova na kojima rade. Bit će to vrijedne povratne informacije od naših bivših studenata koje će usmjeriti budući razvoj studijskih programa. – poručuju.

Izazovi za društvene i humanističke znanosti: novi studiji i sustav kvalitete Filozofskog fakulteta u Zagrebu projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna je vrijednost projekta 3.843.189,93 kn, a predviđeno trajanje 36 mjeseci s početkom od ožujka 2019. Nositelj je projekta Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a provodi se u suradnji 8 visokoškolskih ustanova, među kojima su i Filozofski fakultet u Osijeku, Filozofski fakultet u Rijeci, Filozofski fakultet u Splitu, Fakultet hrvatskih studija, Hrvatsko katoličko sveučilište te Fakultet elektrotehnike i računarstva.

FOTO: FFZG