LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rodni stereotipi u odgojno-obrazovnome sustavu

Odabireš li obitelj, karijeru ili oboje? Tvoja stvar!

Znate li u kojoj dobi se kod djece pojavljuju ideje o rodnostereotipnim zanimanjima? Između dvije i pol te pet godina. Ako četverogodišnja djevojčica izrazi zanimanje i želju da jednoga dana bude pilotkinja, tada njezini roditelji i odgojitelji imaju iznimno važan zadatak.

Znate li u kojoj dobi se kod djece pojavljuju ideje o rodnostereotipnim zanimanjima? Između dvije i pol te pet godina. Ako četverogodišnja djevojčica izrazi zanimanje i želju da jednoga dana bude pilotkinja, tada njezini roditelji i odgojitelji imaju iznimno važan zadatak.

Zamislimo situaciju u kojoj jedan nastavnik, u razgovoru s kolegama o budućnosti pojedinih učenika, istakne da tom dječaku treba dati priliku jer on mora završiti školu i danas-sutra prehranjivati obitelj, dok će djevojčica ipak proći lakše jer je njeno da se uda. Zamislimo nedjeljni ručak s obitelji gdje generacijski sraz uzima maha, i tako ono što je prirodnije baki i djedu – misliti na obitelj, a ne karijeru – nije prirodnije i unucima, zbog čega dolazi do opetovanih rasprava o životnim prioritetima. Nije teško zamisliti da se takvo što događa, posebice kod nas, zar ne?

Dok čitate ovaj tekst, izgledno je da nemali broj djece, školaraca i studenata u istome trenutku sluša rečenice poput „Ne brini zbog ocjena, tvoje je samo da se dobro udaš“. Očekivano, takvo se što događa i kod kuće, ali i u odgojno-obrazovnim ustanovama jer u današnjem društvu ne vrijede karakteristične uloge muškaraca i žena poput onih otprije više desetljeća. Međutim, nameće se nužno pitanje – ako smo uvelike svjesni da su se društvene norme gotovo u potpunosti promijenile, kako stati tome na kraj? Zbog čega nam je toliko teško osvijestiti se o stereotipima kakve starije generacije prenose djeci, kako kod kuće, tako i u vrtićima ili na nastavi?

Četverogodišnja djevojčica želi biti pilotkinja

Takozvani fenomen samoispunjavajućeg proročanstva pojavljuje se u situacijama kada netko jasno riječima i djelima izražava svoja očekivanja o osobinama druge osobe. S vremenom se druga osoba zaista počinje ponašati u skladu s tim očekivanjima, što dovodi do zaključka da su ta očekivanja istinita. Isti je princip i s rodnim ulogama.

Znate li u kojoj dobi se kod djece pojavljuju ideje o rodnostereotipnim zanimanjima? Između dvije i pol te pet godina. Ako četverogodišnja djevojčica izrazi zanimanje i želju da jednoga dana bude pilotkinja, tada njezini roditelji i odgojitelji imaju iznimno važan zadatak. Ako budu inzistirali na ideji da je to posao za muške te da u takvom poslu nema mjesta djevojkama, do odabira fakulteta ona će u to zaista i vjerovati. Međutim, ako stariji odluče poticati njezin razvoj i ne ograničavati njezine ambicije tijekom godina vlastitim poimanjem idealnog zanimanja ili životnih prioriteta, tada je (slikovito rečeno) samo nebo granica ovome djetetu.

Jednakost IN, stereotipi OUT

Pod okriljem projekta namijenjenog otklanjanju rodnih stereotipa u školi Jednakost IN stereotipi OUT– nastavnici za buduće generacije na ovoj su platformi dostupni brojni edukacijski materijali koji mogu pomoći nastavnicima prepoznati stereotipe i aktivno doprinijeti ostvarenju jednakosti među učenicima i učenicama. Svi trenutni, ali i budući nastavnici, pedagozi, logopedi, psiholozi, odgojitelji i roditelji mogu pregledati digitalnu knjižnicu i videogaleriju platforme te tako napraviti prvi korak prema promjeni ustaljenih obrazaca ponašanja koja se djeci nameću sa svih strana. Upravo ti obrasci oblikuju različita očekivanja od učenika i učenica, što utječe na njihovu sliku o sebi, odnose s drugima, na uspješnost u školi te na odabir budućeg obrazovanja i zanimanja.

Uz sve navedeno platforma nudi i pristup aplikaciji Treniraj trenera, gdje je moguće dobiti uvid u raznolike situacije – u učionici i izvan nje, u vrtiću, pri razgovorima odraslih i sl. te se pritom može pročitati više o efikasnim načinima prepoznavanja i suzbijanja stereotipa u tim situacijama.

Autori projekta vas pozivaju da budete dio promjene i škole za budućnost.
 
FOTO: UNSPLASH