LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi inovatori

Objavljeni finalisti natjecanja Student DIGI Award, nagrada iznosi 50 tisuća kuna

Od 26 prijavljenih, deset finalista našlo se u finalu Student DIGI Award 2021. Pobjednik će biti izabran 25. svibnja, a u žiriju se nalazi i prošlogodišnja pobjednica, studentica Filipa Burul.

Od 26 prijavljenih, deset finalista našlo se u finalu Student DIGI Award 2021. Pobjednik će biti izabran 25. svibnja, a u žiriju se nalazi i prošlogodišnja pobjednica, studentica Filipa Burul.

U finalu ovogodišnjeg izdanja natječaja za najbolje mlade inovatore u Hrvatskoj – Student Digi Award 2021 našli su se timovi Green Energy Pal, Robotika, Neolight.ai, AI Parking, AgriCon, Game Of Resistance, ZDRAVOMAT, Sportreact, GoGreenOzonator i Hibiskus, piše Jutarnji list.

Prijavilo se 26 timova iz cijele Hrvatske, a zbog teške konkurencije bilo je izazovno odabrati finaliste. Pobjednik natječaja koji se provodi u organizaciji Jutarnjeg lista i zastupnika u Europskom parlamentu Valtera Flege izabrat će se 25. svibnja. Neki od timova došli su s rješenjima koja su daleko odmakla u realizaciji, dok su neki projekti u fazi testiranja i na tržištu. 

Idejni začetnik nagrade Student DIGI Awards Gordan Ogurlić istaknuo je za Jutarnji list da mladi danas iz obrazovnog sustava izlaze u svijet digitalne budućnosti kakav se prije nismo usudili ni zamišljati:

– Iduća dva tjedna predstavit ćemo javnosti deset odličnih priča o digitalnim projektima, finalistima našeg natjecanja, na kojima rade mladi ljudi. Mislim da ti projekti zaslužuju biti u konkurenciji top 10 digitalnih projekata ove godine u Hrvatskoj i da se natječu za nagradu koja je već druge godine dodjele postala relevantna i prepoznata. Pred žirijem se nalazi zahtjevan i odgovoran posao da, nakon što se detaljnije upoznaju sa svim projektima, odaberu onaj koji će biti najbolji. Mi se veselimo i reakcijama naših čitatelja, koji će dobiti priliku i sami ocijeniti koji je projekt najbolji prema njihovom sudu.

U žiriju je ove godine prvi put sjedila i pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja Filipa Burul, studentica zagrebačkog Agronomskog fakulteta, s aplikacijom CroCot. U lanjskom finalu našli su se i projekt za pomoć ljudima koji se bore s depresijom Digitalni psihoterapeut Karle Čurin, Škola na daljinu maturanata pulske gimnazije Tonija Borine i Damira Numića-Meše te njihova profesora Nikole Vujačića.

Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu i suorganizator nagrade Student DIGI Award, za Jutarnji je naglasio kako je nužno poticati izvrsnost:
– Danas više nije pravilo da nužno veliki pobjeđuju malene, već vrijedi novo pravilo - to je da kreativni i brzi pobjeđuju zastarjele i spore. To pokazuje Student DIGI Award. Pokazuje kako mladi imaju ideje, znanje i ambiciju te da im samo treba pružiti priliku.
Područja za inovativna rješenja, aplikacije, softvere, hardvere i ostale proizvode koji mogu biti prijavljeni na nagradni natječaj, mogu biti vezana za digitalne transformacije, robotiku, smart city i smart villages rješenja, primjene strojnoga učenja i umjetne inteligencije, ali i područja vezana za zdravlje i kvalitetu života, energiju i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hranu i bioekonomiju, moderno obrazovanje, turizam te edukaciju.

Najbolji projekt i tim osvojit će novčanu nagradu od 50 tisuća kuna, a najbolji finalisti mogu ostvariti i pravo na mentorsku podršku Zagrebačkoga inovacijskog centra (ZICER) za daljnji razvoj svoje inovacije.
FOTO: UNSPLASH