LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preporuke HZJZ-a

Objavljene preporuke za održavanje nastave u vrijeme pandemije; poziva se na solidarnost i kolegijalnost

HZJZ donio je preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima za vrijeme pandemije. Prednost se daje klasičnom obliku nastave, a osim epidemioloških mjera i savjeta za organizaciju nastave studente i nastavnike poziva se na solidarnost i brigu za sebe i druge.

HZJZ donio je preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima za vrijeme pandemije. Prednost se daje klasičnom obliku nastave, a osim epidemioloških mjera i savjeta za organizaciju nastave studente i nastavnike poziva se na solidarnost i brigu za sebe i druge.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, dana 31. kolovoza 2020. donio je Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera. Na samome su početku iznijeli mišljenje o važnosti izvođenja tzv. klasične nastave na fakultetima, kao i važnost takve nastave za kvalitetu zajednica u kojima se odvija visokoškolski život. 
Vezano: Donosimo kako će izgledati nastava na više od 10 sastavnica zagrebačkog sveučilišta
Navodi se potom kako su studenti i profesori odgovorni i savjesni akademski građani koji čuvaju sebe i druge. Pozivaju visoka učilišta da u slučaju odredbe o obaveznom održavanju nastave na daljinu to i učine te da u tom slučaju prednost pri ispitivanju daju usmenim ispitima te da studentima koji nemaju potrebnu informatičku opremu omoguće pristup takvoj, a da se prema studentima koji su zbog epidemioloških razloga prisiljeni izostati s nastave pokaže solidarnost i kolegijalnost. Učilištima, kao i knjižnicama, poručuju neka studentima što je više moguće olakšaju dolazak do potrebne literature.
 
Što se smanjenja kontakata tiče, navode:

Kako bi se smanjio broj tjednih dolazaka studenata na visoko učilište, preporučuje se da se raspored nastave maksimalno prilagodi potrebi da pojedine studijske godine ili grupe uživo slušaju više nastavnih jedinica u nizu, a najviše dvije, odnosno tri nastavne jedinice, uz poštovanje propisanih protuepidemijskih mjera. U tu se svrhu trebaju koristiti dostupni prostorni i vremenski kapaciteti i treba grupirati izvođenje obvezatnih predmeta za pojedinu studijsku godinu.

​​​Preporučuje se i skraćivanje nastavnih sati kako bi ostalo dovoljno vremena za dezinfekciju prostorija između dviju grupa te da nastava u susjednim učionicama počinje i završava s deset minuta razlike kako bi se smanjile gužve na hodnicima. 
 
Na učilišta, u kojima se preporučuje razmještaj mjesta u učionicama tako da se što je više moguće smanje kontakti, ulazit će se na poziv telefonom ili zvonom uz dezinfekciju ruku i s maskom koja prekriva usta i nos, dok rukavice nisu obavezne. Neće se izostavljati niti mjerenje tjelesne temperature:

Nastavnici, studenti i drugi zaposlenici visokih učilišta te druge osobe dužni su mjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska na visoko učilište. Osim toga, dužni su na početku akademske godine potpisati izjavu o preuzimanju obveze mjerenja tjelesne temperature prije svakoga dolaska na visoko učilište. 

U slučaju povišenja tjelesne temperature ili pojave respiratornih simptoma za vrijeme boravka na visokom učilištu osoba ga je dužna napustiti i o tome obavijestiti nadležnu osobu. Ako se pak sazna da određena osoba ima simptome bolesti COVID-19, svaki nastavnik, student i drugi zaposlenik visokoga učilišta dužan je odmah o tome obavijestiti nadređenu osobu, odnosno čelnika visokoga učilišta.
 
Pozivaju, na kraju, nastavnike i studente na pojačanu osobnu higijenu dok borave na fakultetu. Osvrnuli su se na visokorizične skupine navodeći kako svaki takav slučaj valja posebno razmotriti i donijeti odluku o daljnjim koracima te ističu da za svaku zadaću u provedbi epidemioloških preporuka čelnik visokoga učilišta zadužuje jednoga zaposlenika koji o provedbi prethodnih preporuka vodi dnevnu pisanu evidenciju kada je to moguće. Sve preporuke možete pročitati na poveznici.
FOTO: UNSPLASH